“Юбер” спря работа в България (обзор)

Компанията за споделени пътувания „Юбер“ (Uber) спря да работи в столицата. Това стана около 17 часа в понеделник, когато потребителите на платформата започнаха да получават съобщение „Няма налични коли“ при всеки опит да поръчат такси. Във вторник прекратяването на услугата беше официално съобщено от компанията, която твърди в изявление, че спирането на платформата е само временно, без да поясни докога.

Спирането стана около седмица след решението на Върховния административен съд, което потвърди забраната на комисията по конкуренция (КЗК) да се предлага услугата, докато спорът между нея и компанията не се реши по същество. Мотивът на антимонополистите е, че автомобилите на “Юбер” не плащат такси за лицензи и разрешителни като таксиметровите коли и имат нелоялно конкурентно предимство.
Едновременно с прекратяването на услугата компанията публикува петиция до българските власти с призив да променят законодателството, така че да отговаря на новите технологии и иновациите. До късния следобед близо 6000 души се подписаха под петицията, която се разпространява във фейсбук.

Пак във фейсбук днес се разпространяваше призив за организиране на протест от 19 часа пред Съдебната палата в столицата, където се провеждат заседанията на ВАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика