Роботи ще засаждат марули във фабрика в Япония

След откриването си през 2017 година огромна “фабрика за зеленчуци” край Киото, Япония, ще бъде първата в света, в която няма да работят фермери, съобщава Fast Company.

Роботи ще засаждат семената на марулите, ще ги разсаждат, ще оглеждат зеленчука и автоматично ще го транспортират до линия за пакетиране, където ще бъде подготвен за изпращане в местните хранителни магазини.

За един единствен ден фермата ще може да произведе 30 хиляди марули. В традиционна ферма на площ със същия размер могат да се отгледат около 26 хиляди растения, като се съберат само между две и четири реколти на сезон.
Spread - японската компания, проектирала фабриката, открива първата си ферма през 2006 година и вече доставя марули на 2000 магазина в района на Токио. Фирмата смята, че може да направи процеса още по-ефективен. Според нея новото съоръжение е бъдещето на земеделието.

Подобно на други ферми на закрито, новата фабрика на Spread ще използва значително по-малко вода от традиционното земеделие. Модерната технология на компанията ще направи възможно рециклирането на 98 процента от водата. Тъй като помещенията са плътно затворени, няма да са необходими пестициди и хербициди. Ефективната осветителна система ще се захранва с възобновяема енергия. Япония внася около 60 процента от храната си всяка година, но новата фабрика би могла да осигури местно производство.

На фона на климатичните промени, които предизвикват екстремни явления като суша и наводнения, херметизираната среда би могла да осигури по-надеждно производство. Фабриката автоматично ще контролира температурата, влажността, нивата на въглероден двуокис и светлината, за да оптимизира растежа. Наред с това автоматизацията на процеса ще го прави по-евтин. Новата система ще предпазва храната и от заразяване с инфекции, пренасяни от хора. Строителството на новата ферма ще започне в началото на 2016 година, като компанията се надява да построи подобни фабрики за зеленчуци по целия свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес