Китайска банка е готова да отпусне заем на Българския енергиен холдинг

Китайската индустриална и търговска банка (Industrial and Commercial Bank of China - ICBC) е единствената, която ще бъде допусната да представи обвързваща оферта за предоставянето на заем от 650 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ), пише "Капитал Daily" в днешния си брой.

ICBC е една от най-големите банки в света с нетна печалба за 2014 г. 276.286 млрд. юана (43.455 млрд. долара), което е ръст от 4.8% спрямо 2013 г.

Заявление за участие подадоха 2 банки.

В отделен конкурс кандидатите за емисия облигации на БЕХ на същата стойност, които да предоставят и мостово финансиране, бяха 10 пъти повече, но до втория етап, който е подаването на оферти, ще бъдат допуснати 11, казаха за "Капитал Daily" запознати източници.

Голямата конкуренция за листването на облигацията твърде вероятно ще осигури по-изгодна цена на заема, коментира изданието. То пояснява обаче, че листването на емисия е много по продължително във времето, така че, ако БЕХ предпочете този вариант, ще разчита основно на условието за мостово финансиране.

Холдингът се нуждае спешно от парите, за да се разплати с двете американски централи TEЦ "АЕS Mарица-изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3". Когато това стане, ще падне цената за разполагаемост (поддържане на мощности в готовност за работа) на двете централи, а това ще намали разходите на НЕК с 1 млрд. лв. за срок общо за следващите десет години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес