Младежите от БСП: Г-н президент, ето Ви пояс, спасете образованието

Младежи от БСП се събраха днес пред сградата на президентството на протест срещу окончателно приетия нов закон за предучилищното и училищното образование. Te изпратиха в плик спасителен пояс до държавния глава Росен Плевнелиев с призив да спаси образованието, като наложи вето върху закона. Присъстващите издигнаха и плакати с надписи: "SOS Образование" и "Образованието не $е продава!" и кръстиха акцията си „преВзЕТО образование”.

“Искаме достъпно, качествено образование и искаме президентът да наложи вето на един закон, който е безсмислен и ощетява българите”, заяви Ленко Петканин, председател на младежите в София. Младите хора настояват да отпадне възможността частните училища да получават държавна субсидия.

„Искаме президентът да наложи вето и върху възможността за домашно образование, защото това е възможност, която не е точно разписана и не е ясно как точно родители ще могат да обучават децата си”, заяви председателят на Младежкото обединение в БСП Вероника Делибалтова. Тя подчерта, че няма никаква яснота какви са образователните стандарти, кой ще ги пише, не е ясно от закона и какво ще регламентират, както и изобщо как ще се регулират обществени отношения със стандарти, а не със закон.

Според Делибалтова всички тези причини са основателни да бъде наложено вето на този закон и да бъдат запазени добрите традиции в българското образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование