Хакери затриха фейсбук група за защита на Морската градина

Хакери са заличили най-голямата варненска природозащитна група във фейсбук. За това алармира един от администраторите на “Варна може да защити Морската си градина” и председател на сдружението “Зелена Варна” Кръстю Кръстев. Според него в ранните часове в сряда неизвестен извършител е хакнал профила на един от осемте администратора и е въвел друг администратор, който също е неизвестен. Последният е изтрил групата, която наброяваше над 35 000 членове.

“Нямам представа кой може да го е сторил, но атаките могат да дойдат от различни страни, тъй като през годините сме засегнали много интереси”, каза Кръстев. Администраторите са докладвали за проблема във фейсбук, но от социалната мрежа все още няма отговор.

“Твърде възможно е искането за възстановяване на групата да не бъде удовлетворено, защото заличаването е станало от администратор. Как въпросният непознат е станал администратор, вече е отделен въпрос. Именно в тази връзка обмисляме да подадем жалба до отдела за компютърни престъпления към ГДБОП”, обясни Кръстев.

Групата “Варна може да защити Морската си градина” бе създадена през 2012 г. преди приемането на Общия устройствен план на Варна. След протести и множество дискусии желанието на активистите цялата зона на Приморския парк да бъде отредена за озеленяване бе записано в новия план. След това основна тема на групата бе спирането на автомобилния достъп до алеите на парка, а в последните месеци бе активна темата срещу плана за застрояване на жк “Чайка”. В сряда следобед администраторите регистрираха нова група със същото име, но с допълнението “обновена”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони