Тръмп каза, че никой президент на САЩ не е бил толкова твърд към Русия като него

Поругаха гроба на Стефан Стамболов Разрушен е и паметникът на Каблешкови

Берлин незаконно депортирал екстремист Върнатият на Тунис Сами А. е бил бодигард на Осама бен Ладен

Четири уволнения заради чумата разпореди Борисов (обзор) Браншът и правителството се споразумяха, карантината ще продължи шест месеца

Животновъди даряват кози от стадата си на засегнатите от чумата

20% по-малко безработни жени 14,4% разлика в заплатите на двата пола

Баварски патрули на границата с Австрия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 юли 2018

„Боинг“ получи поръчка за два нови „Еър Форс 1“ Сделката е на стойност 3,9 млрд. долара

Плащаме в брой до 5000 лева

Криминално проявен мъж буйствал в автобус на градския транспорт и отправил заплахи към водача

12 000 деца са отпаднали от клас 2000 върнати, но отново напуснали

САЩ добиха 11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

Унгария се изтегля от миграционен пакт на ООН Споразумението ще бъде окончателно прието през декември

Въвеждаме еврото от лятото на 2022 г. Трябва да престоим в ERM II поне 3 години, каза Валдис Домбровскис

Връщат по-малко ДДС за коли над 5000 лв. и имоти

Фирмите ще декларират в НАП всяка покупка на автомобил над 5000 лв. и на имоти, без праг за стойността им, като ще уточняват дали и колко се ползват и за лични цели. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, приети от правителството вчера. Целта е данъчният кредит да се възстановява само върху частта за служебно ползване.

Новото правило ще важи и за вече закупени автомобили и имоти, за които е ползван данъчен кредит. Тях фирмите ще трябва да декларират в НАП до 29 февруари 2016 г.
В първоначалния вариант на законопроекта на финансовото министерство това задължение важеше за покупки на всякакви стоки над 700 лв., които освен по работа могат да се използват за лични нужди. Предложението обаче предизвика недоволството на бизнеса и беше оспорено и от депутати. След заседание на тристранния съвет миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов говореше за праг от 35 000 до 50 000 лв.

Декларацията, която ще подават фирмите, трябва да включва информация за разпределението на направените разходи по специална методика. Тя няма да се предлага от фирмите, както се предвиждаше първоначално, а ще се определя от министъра на финансите. Методиката ще бъде обявена след окончателното приемане на промените в закона. При недвижимите имоти собствениците ще трябва да посочат площта, която ползват за лични нужди и за какъв период от годината. При автомобилите ще се взема предвид направеният пробег за лични нужди.

Според други поправки в Закона за ДДС ще се въведат по-строги правила за данъчните складове. За тях ще важи общият ред за отчитане на наличностите и продажбите. Те ще трябва да се отчитат чрез електронни системи с фискална памет и да подават данни до НАП с дистанционна връзка.

С поправка в закона за местните данъци пък се въвежда налог върху земеделски земи в границите на населените места.

Промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, приети също вчера, предвиждат прагът на кешовите плащания при сделки да бъде намален от сегашните 15 000 лв. на 5000 лв. Неотдавна шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви, че ще се търси компромисен вариант и вероятно в пленарна зала ще бъде подкрепен праг от 10 000 лв.

СМЕТКИ

С 4 лева поскъпва газта за бита

Цената на пропан-бутана за отопление може да се повиши с 4 лв. за бутилка от 10 кг, ако бъдат окончателно приети промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Той предвижда акцизът за горивото да се повиши от 0 на 340 лв. за 1000 кг, каквато е ставката, ако се използва за зареждане на коли. Това предупредиха вчера от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. Така, ако сега една бутилка от 10 кг се продава средно за 24 лв., цената ще се повиши до 28 лв. От организацията не подкрепят и предложението бутилките да могат да се зареждат и на бензиностанции. Според тях това повишава риска за безопасността на потребителите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.