Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Връщат по-малко ДДС за коли над 5000 лв. и имоти

Фирмите ще декларират в НАП всяка покупка на автомобил над 5000 лв. и на имоти, без праг за стойността им, като ще уточняват дали и колко се ползват и за лични цели. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, приети от правителството вчера. Целта е данъчният кредит да се възстановява само върху частта за служебно ползване.

Новото правило ще важи и за вече закупени автомобили и имоти, за които е ползван данъчен кредит. Тях фирмите ще трябва да декларират в НАП до 29 февруари 2016 г.
В първоначалния вариант на законопроекта на финансовото министерство това задължение важеше за покупки на всякакви стоки над 700 лв., които освен по работа могат да се използват за лични нужди. Предложението обаче предизвика недоволството на бизнеса и беше оспорено и от депутати. След заседание на тристранния съвет миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов говореше за праг от 35 000 до 50 000 лв.

Декларацията, която ще подават фирмите, трябва да включва информация за разпределението на направените разходи по специална методика. Тя няма да се предлага от фирмите, както се предвиждаше първоначално, а ще се определя от министъра на финансите. Методиката ще бъде обявена след окончателното приемане на промените в закона. При недвижимите имоти собствениците ще трябва да посочат площта, която ползват за лични нужди и за какъв период от годината. При автомобилите ще се взема предвид направеният пробег за лични нужди.

Според други поправки в Закона за ДДС ще се въведат по-строги правила за данъчните складове. За тях ще важи общият ред за отчитане на наличностите и продажбите. Те ще трябва да се отчитат чрез електронни системи с фискална памет и да подават данни до НАП с дистанционна връзка.

С поправка в закона за местните данъци пък се въвежда налог върху земеделски земи в границите на населените места.

Промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, приети също вчера, предвиждат прагът на кешовите плащания при сделки да бъде намален от сегашните 15 000 лв. на 5000 лв. Неотдавна шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви, че ще се търси компромисен вариант и вероятно в пленарна зала ще бъде подкрепен праг от 10 000 лв.

СМЕТКИ

С 4 лева поскъпва газта за бита

Цената на пропан-бутана за отопление може да се повиши с 4 лв. за бутилка от 10 кг, ако бъдат окончателно приети промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Той предвижда акцизът за горивото да се повиши от 0 на 340 лв. за 1000 кг, каквато е ставката, ако се използва за зареждане на коли. Това предупредиха вчера от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. Така, ако сега една бутилка от 10 кг се продава средно за 24 лв., цената ще се повиши до 28 лв. От организацията не подкрепят и предложението бутилките да могат да се зареждат и на бензиностанции. Според тях това повишава риска за безопасността на потребителите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете