Президентът на КТ „Подкрепа”: Не съм песимист относно увеличаването на добавката за нощен труд

Тръмп пратил писмо до Хашим Тачи, призовал Косово за споразумение със Сърбия

Гръцкият парламент одобри бюджета за 2019 г.

МВФ отпуска помощ в размер на 3,9 милиарда долара на Украйна

Министърът за Брекзит: Великобритания не може да отмени задействането на член 50 като временна мярка

Спецсъдът решава днес за мярката на Иванчева

Путин: Новото оръжие на Русия няма равно на себе си

Жълт код в цяла Източна България днес

На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

Връщат по-малко ДДС за коли над 5000 лв. и имоти

Фирмите ще декларират в НАП всяка покупка на автомобил над 5000 лв. и на имоти, без праг за стойността им, като ще уточняват дали и колко се ползват и за лични цели. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, приети от правителството вчера. Целта е данъчният кредит да се възстановява само върху частта за служебно ползване.

Новото правило ще важи и за вече закупени автомобили и имоти, за които е ползван данъчен кредит. Тях фирмите ще трябва да декларират в НАП до 29 февруари 2016 г.
В първоначалния вариант на законопроекта на финансовото министерство това задължение важеше за покупки на всякакви стоки над 700 лв., които освен по работа могат да се използват за лични нужди. Предложението обаче предизвика недоволството на бизнеса и беше оспорено и от депутати. След заседание на тристранния съвет миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов говореше за праг от 35 000 до 50 000 лв.

Декларацията, която ще подават фирмите, трябва да включва информация за разпределението на направените разходи по специална методика. Тя няма да се предлага от фирмите, както се предвиждаше първоначално, а ще се определя от министъра на финансите. Методиката ще бъде обявена след окончателното приемане на промените в закона. При недвижимите имоти собствениците ще трябва да посочат площта, която ползват за лични нужди и за какъв период от годината. При автомобилите ще се взема предвид направеният пробег за лични нужди.

Според други поправки в Закона за ДДС ще се въведат по-строги правила за данъчните складове. За тях ще важи общият ред за отчитане на наличностите и продажбите. Те ще трябва да се отчитат чрез електронни системи с фискална памет и да подават данни до НАП с дистанционна връзка.

С поправка в закона за местните данъци пък се въвежда налог върху земеделски земи в границите на населените места.

Промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, приети също вчера, предвиждат прагът на кешовите плащания при сделки да бъде намален от сегашните 15 000 лв. на 5000 лв. Неотдавна шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви, че ще се търси компромисен вариант и вероятно в пленарна зала ще бъде подкрепен праг от 10 000 лв.

СМЕТКИ

С 4 лева поскъпва газта за бита

Цената на пропан-бутана за отопление може да се повиши с 4 лв. за бутилка от 10 кг, ако бъдат окончателно приети промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Той предвижда акцизът за горивото да се повиши от 0 на 340 лв. за 1000 кг, каквато е ставката, ако се използва за зареждане на коли. Това предупредиха вчера от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. Така, ако сега една бутилка от 10 кг се продава средно за 24 лв., цената ще се повиши до 28 лв. От организацията не подкрепят и предложението бутилките да могат да се зареждат и на бензиностанции. Според тях това повишава риска за безопасността на потребителите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.