Средната продължителност на живота в България е 74 години

Трябва да се върви към увеличение на пенсионната възраст и да се стимулира по-дългото оставане на пазара на труда на хората. Това препоръча Едуард Йонгстра, представител на Фонда за населението на ООН (ФНООН) за Източна Европа и Централна Азия на експертната среща за демографските предизвикателства в страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ).

Двудневният форум е организиран от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), в рамките на Програмата на председателство на България на ПСЮИЕ за 2015-2016 г. Йонгстра акцентира и върху съвместяването на личния и професионалния живот и равнопоставеността на половете, съобщиха от МТСП, цитирани от БГНЕС.

Средната продължителност на живота в България е 74 години, като за мъжете тя е 70,6 г. и 77,6 г. за жените. Средната възраст, на която майките раждат първото си дете в страните-участнички в ПСЮИЕ, нараства значително през последните 20 години, с изключение на Албания. В страната ни за последните 15 г. тя се е увеличила с около 4 години - от 23,9 г. (1990-1995 г.) на 27,2 г. (2010-2015г.).

Регионално проучване за мобилността на работната сила в региона, реализирано от Съвета за регионално сътрудничество (СРС) и Международната организация по миграция представи Деспина Сири, съветник в Политическия департамент на СРС. Според него, дялът на чуждестранните работници в страните от ПСЮИЕ е много нисък. Изключение прави само Черна гора, където чуждестранните работници са почти 8% през 2013 г. В по-голямата си част регионалните работници - мигранти, са под 40-годишна възраст.

Според Деспина Сири, трудовата мобилност е важен фактор за развитието на региона и е добре страните да изградят система, която насърчава мобилността на работната сила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини