Местан: Незабавна екстрадиция на Цветан Василев в България

По повод изказвания на Цветан Василев в телевизионно интервю, Лютви Местан заяви, че бившият банкер незабавно трябва да бъде екстрадиран от Сърбия. "Крайно време е това лице да говори не само пред медиите, а пред българските следствени органи, а в последствие и пред българския съд. За най-мащабното престъпление не на века, а на вековете, той трябва незабавно да бъде екстрадиран в България", обяви лидерът на ДПС.

ДПС приветства решението на прокуратурата да снеме имунитета на кандидата за общински съветник Трайчо Василев - Пиже. Крайно време е в България да има осъден за посегателство срещу журналист. Това заяви в четвъртък във великотърновското село Арбанаси лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той обяви, че още на първото заседание на Централното оперативно бюро след предизборната кампания лично ще постави въпроса за политическата отговорност на местната структура в Самоков, която е номинирала подобни кандидати за общински съветници.

"Не изключвам вариант, при който тази структура да бъде разформирована, да се проведе нова конференция и да се избере ново ръководство на партията ни в Самоков", заяви Лютви Местан.

Лидерът на ДПС е категоричен, че всяка политическа сила при такива ситуации трябва да може да преодолява партийно си его и партиен интерес.

"Нека да загубим гласове заради тази позиция на председателя на партията и на партията ни. Не искам гласа на нито един български гражданин, който би посегнал на журналист. Ние можем и без него", категоричен е Местан.

Той коментира още, че за краткото време на номинациите е физически невъзможно да се провери житието и битието на всички кандидати. Местан подчерта, че във всяка партия има нужда от повече прецизност и отговорност при номинациите.

Лютви Местан призова за международно сътрудничество по този повод, предвид кандидатстването на Сърбия за членство в ЕС.

"Ще поискам представителите на ДПС в Европейския парламент да поставят този проблем пред комисаря по правосъдие. Българското общество има нужда от истината за КТБ и никой в ДПС не се бои от тази истина. Тогава ще стане ясно кой е кредитополучател и кредитор на тази банка", каза още Местан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони