Определиха заместниците на Блатер и Платини - камерунец и испанец

Камерунецът Иса Хаяту и испанецът Анхел Мария Вияр ще ръководят съответно Световната футболна федерация (ФИФА) и Европейската (УЕФА) като изпълняващи длъжността президент след отстраняването за 90 дни съответно Сеп Блатер и Мишел Платини.

Комисията по етика на ФИФА наложи наказания за по 90 дни на Блатер, Платини и на генералния секретар на ФИФА Жером Валке. Тримата са разследвани в корупционния скандал, който се вихри във върховете на световния футбол от края на месец май.

Според Устава на ФИФА, вицепрезидентът с най-сериозна възраст поема управлението на федерацията при отсъствие на титулярния президент. Това е камерунецът Хаяту, който е и президент на Конфедерацията на Африка по футбол (КАФ).

Вияр пък поема УЕФА, тъй като е първи вицепрезидент и е в структурите на централата посочен като първа опция за заместник на Платини. Но и при Вияр нещата не са много чисти, тъй като някои медии твърдят, че той ще бъде следващият разследван поради нарушения от финансово естество при общата кандидатура на Испания и Португалия за домакин на Световното първенство през 2018-а година.

От Комисията по етика за момента не потвърждават подобни неща. Но пък в същото време според ФИФА , и според хората от въпросната комисия, отстраняването на Платини от длъжност не означава, че автоматично той трябва да бъде свален от изборите за глава на световната футболна централа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт