Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Финансовият министър на германската провинция Хесен се е самоубил заради коронавируса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 30 март 2020

Онлайн изложба събира творби на Фрида Кало

ЧСИ-тата дариха 52 300 лева на „Александровска“

Топ производител на ръкавици изнемогва Търсенето значително надхвърля капацитета на продукция

ХГ Борис Денев – 30 години постоянна експозиция на Боруна

Хълм Боруна е една от най-впечатляващите природни забележителности на Велико Търново. След Освобождението, с оглед на атрактивното местоположение му е отредено специално място в плана на града. Въпреки това районът остава незастроен до 20 г. на ХХ век. Социализирането на Боруна започва през 1925-26 г. със строеж на сграда, предназначена за художествено-занаятчийско училище. Официалните лица тогава го наричат Академия по приложни науки. Предвижда се в училището да се изучават народни занаяти като резбарство, плетачество, керамика и т.н. Поради недостиг на средства идеята остава нереализирана и в сградата се установява Ветеринарно-бактериологичният институт до 1942 г. По-късно там за известен период от време се премества управлението на народната милиция. След осигуряване на нова сграда за институцията, помещенията на Боруна остават свободни.

По случай честванията на 800 годишнината от въстанието на братята Асен и Петър е решено там да бъде преместена постоянната експозиция на градската художествена галерия, която до момента се е намирала на ул. „Христо Караминков” .
Сградата, строена в късен виенски стил е адаптирана от арх. Никола Николов за нуждите на художествена галерия. Избраното от арх.Николов обемно-пластичното и архитектурно-художественото решение е свързано с разположението в подковата на най-живописната част на стария град.

Колекционирането на произведения на изкуството, поставили основите на картинна галерия в града започва като част от дейностите на най-старото читалище в града – „Надежда”.

Идеята за събиране на художествени творби, посветени на Велико Търново, на исторически събития и видни личности е свързана с художника Тодор Кръстев и датира от началото на 20 г. на ХХ век. От името на историческия музей той отправя официално писмо до художниците в града, с което ги кани да направят дарения. Изложбата от тези произведения е уредена на втория етаж в сградата на читалище „Надежда”, а през февруари 1938 г. там е открита художествена галерия. Предвижда се в нея да се излагат предимно картини с пейзажи от Велико Търново и неговите исторически забележителности. Пръв уредник на експозицията е художникът Стоян Василев. В новооткритата галерия започват да се организират сказки, на които присъстващите имат възможност да се запознаят със световната класика в изобразителното изкуство. През 1953 г. колекцията преминава към Държавния исторически музей. От 1976 г. чрез фонда на Леон Филипов към нея са добавени картините от туристическата хижа на Царевец и тази сбирка служи за основа за създаване на самостоятелна художествена галерия-музей на изобразителното изкуство.

През 2003 г., по предложение на художниците от града, галерията приема името Борис Денев в чест на 120 годишния юбилей от рождението на художника.

Днес фондът на галерията съхранява около 4700 твори, обособени в три раздела–живопис, графика и скулптура. Съхранена и развита е и идеята на създателите – да бъдат представени Велико Търново и неговите исторически забележителности в картини. Богатата колекция пейзажи включва освен творби на известни автори и произведения на значими художници, все още не достатъчно познати на широката публика.

http://gallery-vt.org/

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.