Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Иво Прокопиев участва в „зелени“ проекти за 11.7 млн. лв. Броил врабчета, снимал орли, лобирал за промяна на екозакони

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

ХГ Борис Денев – 30 години постоянна експозиция на Боруна

Хълм Боруна е една от най-впечатляващите природни забележителности на Велико Търново. След Освобождението, с оглед на атрактивното местоположение му е отредено специално място в плана на града. Въпреки това районът остава незастроен до 20 г. на ХХ век. Социализирането на Боруна започва през 1925-26 г. със строеж на сграда, предназначена за художествено-занаятчийско училище. Официалните лица тогава го наричат Академия по приложни науки. Предвижда се в училището да се изучават народни занаяти като резбарство, плетачество, керамика и т.н. Поради недостиг на средства идеята остава нереализирана и в сградата се установява Ветеринарно-бактериологичният институт до 1942 г. По-късно там за известен период от време се премества управлението на народната милиция. След осигуряване на нова сграда за институцията, помещенията на Боруна остават свободни.

По случай честванията на 800 годишнината от въстанието на братята Асен и Петър е решено там да бъде преместена постоянната експозиция на градската художествена галерия, която до момента се е намирала на ул. „Христо Караминков” .
Сградата, строена в късен виенски стил е адаптирана от арх. Никола Николов за нуждите на художествена галерия. Избраното от арх.Николов обемно-пластичното и архитектурно-художественото решение е свързано с разположението в подковата на най-живописната част на стария град.

Колекционирането на произведения на изкуството, поставили основите на картинна галерия в града започва като част от дейностите на най-старото читалище в града – „Надежда”.

Идеята за събиране на художествени творби, посветени на Велико Търново, на исторически събития и видни личности е свързана с художника Тодор Кръстев и датира от началото на 20 г. на ХХ век. От името на историческия музей той отправя официално писмо до художниците в града, с което ги кани да направят дарения. Изложбата от тези произведения е уредена на втория етаж в сградата на читалище „Надежда”, а през февруари 1938 г. там е открита художествена галерия. Предвижда се в нея да се излагат предимно картини с пейзажи от Велико Търново и неговите исторически забележителности. Пръв уредник на експозицията е художникът Стоян Василев. В новооткритата галерия започват да се организират сказки, на които присъстващите имат възможност да се запознаят със световната класика в изобразителното изкуство. През 1953 г. колекцията преминава към Държавния исторически музей. От 1976 г. чрез фонда на Леон Филипов към нея са добавени картините от туристическата хижа на Царевец и тази сбирка служи за основа за създаване на самостоятелна художествена галерия-музей на изобразителното изкуство.

През 2003 г., по предложение на художниците от града, галерията приема името Борис Денев в чест на 120 годишния юбилей от рождението на художника.

Днес фондът на галерията съхранява около 4700 твори, обособени в три раздела–живопис, графика и скулптура. Съхранена и развита е и идеята на създателите – да бъдат представени Велико Търново и неговите исторически забележителности в картини. Богатата колекция пейзажи включва освен творби на известни автори и произведения на значими художници, все още не достатъчно познати на широката публика.

http://gallery-vt.org/

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.