Австрия пусна Цецо Гарсона, арестуван за камиона-ковчег

Прокуратурата в Монтана освободи от килията арестувания за смъртта на 71 бежанци край Виена Цветан Цветанов, който трябваше да бъде екстрадиран в Австрия.

Прокуратурата в град Айнщат сама е отеглила европейската заповед за арест на Цветанов, съобщи говорителката на Окръжната прокуратура Лилия Илиева. 32 годишният мъж, известен в Лом като Цецо Гарсона, бе задържан по искане на Австрия в края на август, дни след като на магистрала край Виена бе открит хладилен бус със 71 трупа в него. Цветанов бе обвинен в незаконно транспортиране на хора, умишлено убийство и поставяне на обществото в опасност.

В края на септември съдът в Монтана реши да екстрадира Цветанов в Австрия, за да бъде разследван за жестокото престъпление. Пред магистратите Цецо заяви, че сам желае да бъде екстрадиран и да даде ДНК и обяви, че е невинен и дори не е бил в Австрия, а в Германия по време на престъплението. Часове преди да бъде екстрадиран в четвъртък в Монтана е получен документ, с който Австрия отегля заповедта за арест на Цветанов. Мотиви за това не са посочени, но според юристи най-вероятно срещу него не са открити доказателства. С постановление на българската прокуратура Цветанов вече е освободен. Срещу него обаче продължава да се води разследване, образувано от спец.прокуратурата у нас, за пране на пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини