Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Плевнелиев: За разрешаване на кризите и конфликтите важна роля имат и гражданите

Народно читалище „Бъдеще сега“ получи годишната Гражданската награда на Европейския парламент за България. По време на церемонията за връчване на отличието президентът Росен Плевнелиев подчерта, че днес, когато светът е раздиран от конфликти и толкова много кризи, си даваме сметка, че за тяхното разрешаване, наред с институциите, изключително важна роля се пада и на активните граждани, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава подчерта, че българските читалища са една от най-старите ни просветни институции, уникален модел, какъвто няма никъде по света. В своята над 150 – годишна история те са се превърнали в център на културата и народните традиции и са пазител на българския дух. „Гордеем се, че читалище „Бъдеще сега“ е тазгодишният лауреат на наградата Европейски гражданин за България. Показваме на Европа тази България, в която вярваме, обичаме, която искаме да изградим – на активното гражданско общество, на демократичните ценности, на младите, които са за пример“, изтъкна президентът.

Народно читалище „Бъдеще сега“ получава наградата на Европейския парламент за принос към разбирателството и интеграцията в областта на културата и образованието. Държавният глава припомни, че чрез създаденото от организацията „Училище сред природата“ в смолянското село Гудевица, стотици млади българи са спечелени за благородната кауза на доброволчеството. Част от възпитаниците му участваха в спасителните акции през изминалата зима, като помагаха на хора, затънали в триметрови преспи, доставяха храна и лекарства на нуждаещите се.

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че не е достатъчно държавата ни да има европейски закони и институции по примера на европейските, ако нямаме активно гражданско общество. „Винаги има опасност от задкулисие, освен ако ги има хората, които застават на предната линия, които очакват от политиците прозрачност, прогнозируемост, ценностни политики, хора, които са готови да дават, но и да изискват от държавата“, смята държавният глава.

Пред присъстващите на церемонията представители на Европейския парламент и Народното събрание президентът подчерта, че е горд, че българската нация е проевропейска и винаги е част от решението за Европа – силна, обединена и фактор в света, който не само да регистрира, но и да разрешава кризи. Държавният глава изрази увереност, че показвайки в сърцето на Европа – в Европейския парламент, най-доброто от България, помагаме за разбирателството между народите и допринасяме за бъдещето на Европа – обединена, мирна, толерантна, мултикултурна и вярваща в своята специална роля на планетата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете