Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Плевнелиев: За разрешаване на кризите и конфликтите важна роля имат и гражданите

Народно читалище „Бъдеще сега“ получи годишната Гражданската награда на Европейския парламент за България. По време на церемонията за връчване на отличието президентът Росен Плевнелиев подчерта, че днес, когато светът е раздиран от конфликти и толкова много кризи, си даваме сметка, че за тяхното разрешаване, наред с институциите, изключително важна роля се пада и на активните граждани, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава подчерта, че българските читалища са една от най-старите ни просветни институции, уникален модел, какъвто няма никъде по света. В своята над 150 – годишна история те са се превърнали в център на културата и народните традиции и са пазител на българския дух. „Гордеем се, че читалище „Бъдеще сега“ е тазгодишният лауреат на наградата Европейски гражданин за България. Показваме на Европа тази България, в която вярваме, обичаме, която искаме да изградим – на активното гражданско общество, на демократичните ценности, на младите, които са за пример“, изтъкна президентът.

Народно читалище „Бъдеще сега“ получава наградата на Европейския парламент за принос към разбирателството и интеграцията в областта на културата и образованието. Държавният глава припомни, че чрез създаденото от организацията „Училище сред природата“ в смолянското село Гудевица, стотици млади българи са спечелени за благородната кауза на доброволчеството. Част от възпитаниците му участваха в спасителните акции през изминалата зима, като помагаха на хора, затънали в триметрови преспи, доставяха храна и лекарства на нуждаещите се.

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че не е достатъчно държавата ни да има европейски закони и институции по примера на европейските, ако нямаме активно гражданско общество. „Винаги има опасност от задкулисие, освен ако ги има хората, които застават на предната линия, които очакват от политиците прозрачност, прогнозируемост, ценностни политики, хора, които са готови да дават, но и да изискват от държавата“, смята държавният глава.

Пред присъстващите на церемонията представители на Европейския парламент и Народното събрание президентът подчерта, че е горд, че българската нация е проевропейска и винаги е част от решението за Европа – силна, обединена и фактор в света, който не само да регистрира, но и да разрешава кризи. Държавният глава изрази увереност, че показвайки в сърцето на Европа – в Европейския парламент, най-доброто от България, помагаме за разбирателството между народите и допринасяме за бъдещето на Европа – обединена, мирна, толерантна, мултикултурна и вярваща в своята специална роля на планетата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.