Музей на пощата се превърна в атракция във Велико Търново

Музей на пощата привлича посетители във Велико Търново и вече е една от местните атракции. Любопитната експозиция се помещава в сградата на Централната поща и се поддържа от Галин Колев, който е специалист “Основни услуги и логистика” в Областната пощенска станция.

Служителят се захванал да събира колекцията преди 15 г, като обикалял пощенските станции в региона. Изравял стари предмети, документи и снимки. Решил да ги експонира на видно място, за да може всеки да се запознае с работата на пощальоните. Така в момента сбирката къта над 200 експоната.

Сред тях е бюро на началник на пощенска станция с два телефона, документация и мастилници, като едната е отпреди 1940 г. Уникатът е бил в пощенската станция в село Недан. Посетителите могат да видят по-стари модели на везни за теглене на писма, пулт за телефонен номератор, сметачна машина, използвана след 1944 г., юбилейни албуми със снимки на пощальони от болярския град, сборници с наредби и други документи на повече от век.

В експозицията са изложени още снимки на сградите, в които се е помещавала през годините пощата във Велико Търново. Първата сграда се е намирала около конака през 1878 г. Сегашната централна сграда е построена през 1951 г. В момента пощенските станции в региона са общо 154. Пощенските служители са 350, от които 100 души обслужват районите на Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони