Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Елитът уважи изложба на Вежди Рашидов Шефът на парламентарната Комисия по култура представи 41 акварела и 14 скулптури глави, създадени през 2018 г.

Превозвачи се опасяват от фалити Ще бъдат принудени да регистрират бизнеса си в чужбина

Жълт код за силен вятър и снеговалежи в 9 области утре

Ангела Меркел ще получи наградата „Фулбрайт“

Пуснаха Кюфтето срещу 3 бона гаранция

Студентът, ранил трима полицаи, скочи от втория етаж на болницата в Стара Загора

Обиск в джамия в Берлин

Кабинетът в Лондон се готви за Брекзит без сделка Пращат предупреждения на 140 000 фирми

Премиера на „Опърничавите“ събра актьори и писатели

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 19 декември 2018

2% дефицит в бюджет 2016

2% от БВП ще бъде дефицитът в бюджета през 2016 г., обяви финансовият министър Владислав Горанов в парламента. За тази година беше заложен 3%, но по предварителни данни към септември изпълнението на финансовия план на държавата върви с излишък от 627 млн. лв.

„За мен е важно да престанем да трупаме дългове. Знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг“, коментира Горанов след среща с депутатите от Патриотичния фронт (ПФ). Тя постави началото на консултациите, които финансовият министър ще проведе с управляващите партньори по рамката на бюджета. Срещата с Реформаторския блок е предвидена за сряда. От БСП и ДПС обясниха, че до момента не са били търсени.

Инфраструктурата и образованието ще са основните приоритети в бюджета за догодина, стана ясно още след срещата с ПФ. Според Горанов обаче партиите, подкрепящи управлението, искат по-голям ресурс за сектор „Отбрана и сигурност“. „Затова, ако се очертае такъв приоритет, очевидно ще има повече пари там. Не съм сигурен дали това трябва да е българският национален приоритет“, коментира финансовият министър.

Пред „Труд“ лидерът на ПФ Валери Симеонов потвърди, че ще настоява да бъде заделен по-голям ресурс за МВР и Министерството на отбраната. Той обаче не посочи за какви средства става въпрос. Симеонов обаче изрази задоволството си, че Горанов е инициирал такова обсъждане.

След срещата стана ясно още, че се работи за осигуряването на 50 млн. лв. за коледни и великденски добавки за пенсионерите.

Проектът на Закона за държавния бюджет ще бъде внесен до края на октомври в Народното събрание. Според решението на Министерски съвет за бюджетната процедура до 20 октомври бюджетът трябва да бъде обсъден със социалните партньори. До вчера те все още не бяха получили проекта.

Според есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите икономиката на България ще нарасне с 2,3% догодина, а инфлацията ще се ускори до 0,8 на сто. Очаква се още безработицата да се понижи до 9,2%, а доходите на населението нараснат с 4,8 на сто.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.