Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

2% дефицит в бюджет 2016

2% от БВП ще бъде дефицитът в бюджета през 2016 г., обяви финансовият министър Владислав Горанов в парламента. За тази година беше заложен 3%, но по предварителни данни към септември изпълнението на финансовия план на държавата върви с излишък от 627 млн. лв.

„За мен е важно да престанем да трупаме дългове. Знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг“, коментира Горанов след среща с депутатите от Патриотичния фронт (ПФ). Тя постави началото на консултациите, които финансовият министър ще проведе с управляващите партньори по рамката на бюджета. Срещата с Реформаторския блок е предвидена за сряда. От БСП и ДПС обясниха, че до момента не са били търсени.

Инфраструктурата и образованието ще са основните приоритети в бюджета за догодина, стана ясно още след срещата с ПФ. Според Горанов обаче партиите, подкрепящи управлението, искат по-голям ресурс за сектор „Отбрана и сигурност“. „Затова, ако се очертае такъв приоритет, очевидно ще има повече пари там. Не съм сигурен дали това трябва да е българският национален приоритет“, коментира финансовият министър.

Пред „Труд“ лидерът на ПФ Валери Симеонов потвърди, че ще настоява да бъде заделен по-голям ресурс за МВР и Министерството на отбраната. Той обаче не посочи за какви средства става въпрос. Симеонов обаче изрази задоволството си, че Горанов е инициирал такова обсъждане.

След срещата стана ясно още, че се работи за осигуряването на 50 млн. лв. за коледни и великденски добавки за пенсионерите.

Проектът на Закона за държавния бюджет ще бъде внесен до края на октомври в Народното събрание. Според решението на Министерски съвет за бюджетната процедура до 20 октомври бюджетът трябва да бъде обсъден със социалните партньори. До вчера те все още не бяха получили проекта.

Според есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите икономиката на България ще нарасне с 2,3% догодина, а инфлацията ще се ускори до 0,8 на сто. Очаква се още безработицата да се понижи до 9,2%, а доходите на населението нараснат с 4,8 на сто.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.