Мирен квартет от Тунис отличен с Нобел за мир (ОБЗОР)

Четворката национални медиатори изненадани от признанието

Квартетът за национален диалог в Тунис е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир заради "решаващия му принос за изграждането на плуралистична демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 г.", обяви вчера Нобеловият комитет в Осло, който определя лауреатите на най-престижния приз за мир.

Отличената група обединява 4 от най-важните организации на гражданското общество в Тунис - Общия синдикат на труда, Конфедерацията на индустрията, търговията и занаятчийството, Лигата за правата на човека и Националната адвокатска колегия. Квартетът бе създаден през 2013 г., "когато процесите на демократизация се оказаха под заплаха заради политическите убийства и вълната от социално недоволство", посочи Нобеловият комитет. Четворката медиатори успяха да прокарат пътя за диалог между гражданите, партиите - ислямистки и светски, и органите на властта, благодарение на който бе постигнат консенсус по широк кръг политически и религиозни проблеми. Според Нобеловия комитет тяхното дело напълно съответства на повелите на Алфред Нобел - учредителят на престижните награди, носещи неговото име.

"Щастлив съм. Това е признание за положените усилия на квартета, когато страната ни бе в опасност по всички фронтове", коментира Хюсеин Абаси, генсек на Общия синдикат на труда. И призна, че медиаторите не са очаквали наградата. До последния момент за фаворити сред 273-те номинации се смятаха Ангела Меркел и папа Франциск. Говорителят на канцлерката Стефан Зайберт заяви вчера, че тя не е разочарована, че не е получила отличието, и смята избора на квартета за "отлично решение".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят