Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Мирен квартет от Тунис отличен с Нобел за мир (ОБЗОР)

Четворката национални медиатори изненадани от признанието

Квартетът за национален диалог в Тунис е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир заради „решаващия му принос за изграждането на плуралистична демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 г.“, обяви вчера Нобеловият комитет в Осло, който определя лауреатите на най-престижния приз за мир.

Отличената група обединява 4 от най-важните организации на гражданското общество в Тунис – Общия синдикат на труда, Конфедерацията на индустрията, търговията и занаятчийството, Лигата за правата на човека и Националната адвокатска колегия. Квартетът бе създаден през 2013 г., „когато процесите на демократизация се оказаха под заплаха заради политическите убийства и вълната от социално недоволство“, посочи Нобеловият комитет. Четворката медиатори успяха да прокарат пътя за диалог между гражданите, партиите – ислямистки и светски, и органите на властта, благодарение на който бе постигнат консенсус по широк кръг политически и религиозни проблеми. Според Нобеловия комитет тяхното дело напълно съответства на повелите на Алфред Нобел – учредителят на престижните награди, носещи неговото име.

„Щастлив съм. Това е признание за положените усилия на квартета, когато страната ни бе в опасност по всички фронтове“, коментира Хюсеин Абаси, генсек на Общия синдикат на труда. И призна, че медиаторите не са очаквали наградата. До последния момент за фаворити сред 273-те номинации се смятаха Ангела Меркел и папа Франциск. Говорителят на канцлерката Стефан Зайберт заяви вчера, че тя не е разочарована, че не е получила отличието, и смята избора на квартета за „отлично решение“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.