Бойко Борисов пристигна в Лондон за инвестиционния форум за Западните Балкани

Златна мечка и за родното кино от Берлин (ОБЗОР) В “Не ме докосвай” една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, а копродуцент е Мартичка Божилова

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ би дало повече информация

Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

109 банди разбити при акции на ГДБОП 860 обвинения след разследвания на антимафиотите

НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Бандити няма, но ги хващат

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

Външно министерство предлага затягане на режима за издаване на визи за чужденци

Министерство на външните работи затяга режима при издаването на визи за краткосрочно и дългосрочно пребиваване на чужденци в България. Това става ясно от обявените за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за чужденците, съобщи БГНЕС.

“Сега действащият закон е влязъл в сила през 1998 г., и от тогава е претърпял над 20 изменения и допълнения. С предлаганите промени се цели неговите разпоредби да бъдат съобразени с натрупания опит от практическото му прилагане след присъединяването на България към Европейския съюз”, посочват в мотивите към проекта от МВнР.

Макар и да не е посочено, от конкретните текстове, които се предлагат става ясно, че сред мотивите за промяна на Закона за чужденците трябва да се разглежда и засиления миграционен натиск над страната. Пример за това е изменението на ал. 5 на чл. 14 на Закона за чужденците, който регламентира издаването на виза за краткосрочно пребиваване. Служителите на консулските отдели на българските посолства ще преценяват срокът на валидност на краткосрочната виза, броят на разрешените влизания и продължителността на разрешеното пребиваване “въз основа на оценка на миграционния риск”.

На практика чрез промените в Закона за чужденците, държавата силно ще затрудни получаването на визи за дългосрочно пребиваване на чужденци, които се установяват у нас дългосрочно, на основание развиване на търговска дейност и не са от държава-член на ЕС. С подобни визи у нас са предимно граждани от арабски държави, както и от Китай. Занапред лицата, кандидатстващи за визи за дългосрочно пребиваване на основание, че осъществяват търговска дейност в България ще трябва да доказват, че в резултат на тази дейност са открити минимум десет работни места, на пълен работен ден, както и че са били заплатени държавни вземания в размер на не по-малко от 250 000 лв. Въвежда се и условието, че изискването за заплатените държавни вземания да важи за всеки съдружник поотделно. “Сходни, по-строги изисквания се въвеждат и по отношение лицата, които кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване като представители на чуждестранни търговски дружества. По този начин се намалява възможността от злоупотреба с правата, които законът дава на чужденците, желаещи да се установят трайно в страната”, уточняват от МВнР.

На гражданите на държави-членки на ЕС занапред няма да им се налага да напускат страната, ако искат да кандидатстват за визи за дългосрочно пребиваване.

“Предложени са промени в сферата на обжалването на отказите за издаване на визи, като изрично е записано, че те могат да се обжалват пред съда само относно тяхната законосъобразност. Тази промяна се очаква да даде добавена стойност и в дейността по предотвратяване използването на територията на България като транзитен пункт за преминаване на лица, които имат намерение да участват или вече са участвали в терористични действия или групи”, мотивират се от външното ведомство.

“Като цяло се очаква предложените промени да доведат до улесняване практическото прилагане на всички посочени по-горе закони и изясняване на законово ниво на казуси, възникнали в практиката, но по които досега законите не са давали точен отговор”, посочват още от МВнР. Очакванията са промените в Закона за чужденците да бъдат приети до края на годината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.