Прокуратура иска имунитета на Сидеров и Чуколов (ОБЗОР)

Полицай си извадил медицинско, че Чуколов го ударил

Прокуратурата ще поиска имунитета на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов по дело за хулиганство, извършено в центъра на София. Това съобщи шефът на Софийска градска прокуратура Христо Динев.

Лидерът на “Атака” и заместникът му ще отговарят за участие в скандал, започнал около 22,30 ч на столичната улица “Раковски”. Двамата застанали пред магазинче за цигари близо до сградата на НАТФИЗ и обявили, че в него се продават цигари и алкохол без бандерол, както и наркотици. Според Сидеров малко преди това възрастен човек му показал нелегални цигари, купени от същата будка, затова като народен представител той искал да предизвика проверка. По думите му вместо полицаи там пристигнали собствениците на магазинчето Йордан Симеонов и съпругата му Александрина, които го обиждали и пъдели, а полицаите “им правели чадър”.

За няколко часа, докато траели разправиите, на улицата се събрали близо 100-ина души. Версията на Симеонови, както и на много от свидетелите, е, че скандалът е бил предизвикан от лидера на “Атака” и заместника му. Йордан твърди, че е бил ударен с шамар от Чуколов, а Александрина - че е била блъсната от Сидеров, за да не снима с телефона си. Шамар от Чуколов получил и полицай от дежурната част, който вчера си е извадил медицинско свидетелство. Екип на Икономическа полиция направил проверка в магазинчето и не били открити нито безакцизни стоки, нито наркотици.

Скандалите продължиха и вчера следобед в Съдебната палата, където Сидеров се появи с обкръжение, от което липсваше Чуколов. Лидерът на “Атака” се опитваше да пречи на брифинга по случая, даван от говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова, градския прокурор Христо Динев, главния секретар на МВР Георги Костов и шефа на СДВР Младен Маринов.

Сидеров обяви, че е жертва на политически машинации преди изборите, тъй като “Атака” била във възход и било най-лесно да го обвинят в хулиганство.

Сидеров вече е с отнет имунитет по дело за хулиганство и лека телесна повреда на полицай на летище Варна, което се гледа в Софийския градски съд. Парламентът няма да заседава в следващите две седмици, тъй като депутатите са във ваканция преди местния вот на 25 октомври. Искането за отнемане на имунитета на Сидеров и Чуколов може да бъде разгледано най-рано на 28 октомври.

Главният секретар на МВР:

Полицаите

са били

провокирани

„Това, което аз видях от досъдебното производство, е, че категорично става въпрос за непристойни действия и упражнено физическо насилие от страна на лица с имунитет спрямо униформени служители на полицията, които изпълняват служебните си задължения.” Това заяви вчера главният секретар на МВР Георги Костов, като се опитваше да надвика Волен Сидеров. Депутатът го обвини, че полицията отказва да даде подробности за случая, защото „още не сте ги съчинили, още не сте инсценирали всичко докрай”.

“Направили сме пълна ревизия на действията на нашите колеги по целия случай от изминалата нощ. Всичко е продължило повече от три часа с различна интензивност. Няма и намек за обвинение срещу нашите служители в някакви противоправни действия. Те са били подложени на множество провокации, но са се държали точно в рамките на разписания от закона ред”, заяви още главният секретар на МВР.

Коментари

Задължително поле