Премиерът Борисов и патриарх Неофит присъстват на освещаването на храм във Владая

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит присъства на освещаването на новопостроения православен храм „Успение Богородично” в столичния квартал „Владая”, местността „Митрово църквище”, съобщи "Фокус". На събитието присъстваха еврокомисар Кристалина Георгиева, кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-кметът Любомир Христов.

Основният камък за строежа беше поставен на 16 юли 2011 г. от тогавашния викарий на Софийския митрополит Знеполски епископ Йоан – сега Варненски и Великопреславски митрополит. 20 хиляди лева са даренията от частни лица за строеж на храма, а около 60 – 70 хиляди лева от фирми и средства на Министерски съвет, който отпусна през лятото тази година 100 000 лева за храма във Владая.
С реализирането на този проект се сбъдва отдавнашното желание на местните хора да имат храм посветен на Пресвета Богородица на това място. От дълги години те празнуват там на Успение Богородично, при оброчен камък, около който се издига новият храм на Божията майка. Решението за строежа е взето на общоселско събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини