Битката за Царска Бистрица – в Софийски апелативен съд

Софийският апелативен съд ще заседава днес за първи път по делото за двореца „Царска Бистрица”. Това научи „Труд“ от кантората „Савова и сие“, която брани интересите на държавата. Адвокатите не се ангажираха с прогноза дали спорът за този скъп имот на въззивна инстанция ще приключи още на първото заседание, както стана със спора за двореца „Ситняково”, в който те надделяха над защитата на Симеон Сакскобургготски и сестра му.

Спорът за Бистрица бе решен от Софийски окръжен съд след близо 3 години съдебна битка в над 10 многочасови  заседания.  

Освен за правото на собственост екипът на адв. Ирен Савова претендира и за обезщетения от царските наследници - за пропуснати ползи от входни такси, от сеч на дървесина и лихви. Експертите твърдят, че в дворцовия парк са изсечени 2200 кубика дървета, които после са продадени за близо 150 хиляди лева. Самата „царска“ обител на Боровец със своите 8 сгради, разположени върху 210 хил. кв.м. е оценена на 1,3 млн. лв.

Дългото протакане на делото на първа инстанция изнерви наблюдателите и действащите лица.  Многобройни свидетели на защитата на короновата фамилия, разказваха спомени на техни роднини за нея - безкрайни и несъотносими към казуса. "През 1903 г. дядо ми решава да се качи на Мусала, в подножието случайно се среща с Фердинанд, който също изкачва върха. Заедно се качват, царят си забравя пелерината и на връщане дядо ми се отбива в Царска бистрица да я върне”, споделяше например един от тях, докато отегчени съдебни репортери напускаха залата.

Над две години „изяде “ твърдението на царствените ответници, че в държавната  агенция по вписванията криела секретни документи за собствеността върху имотите, а също и това, че майката на Фердинанд – княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска осигурила сама парите за строежа на палатите. Последва поискана от тях „цялостна проверка” на класифицирания отдел на агенцията и съдебно-преводаческа експертиза от старофренски. В крайна сметка не се намериха никакви скрити книжа и съдът приключи делото в полза на държавата.

Очаква се втората инстанция да излезе с решение в значително по-кратък срок,  а даже и в рамките на днешното заседание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини