Външните министри на ЕС се срещат днес заради бежанската криза

Миграционната криза и ситуацията в Сирия ще са централните теми на срещата на външните министри на 28-те страни-членки на ЕС, която ще се проведе в понеделник в Люксембург, който до края на годината председателства Съвета на ЕС. Освен това министрите ще обсъдят ситуацията в Либия и възможността за сваляне на санкциите на Съюза срещу Беларус, предаде ТАСС, съобщава "Фокус".

Кризата в Сирия ще бъде в центъра на вниманието на министрите на външните работи. „Те ще обменят мнения относно ситуацията в Сирия вземайки предвид последните събития в страната. Очаква се Съветът да подпише и документ“, съобщи прес-службата на Съвета на ЕС. „Напълно разбираме, че Башар Асад не може да бъде част от дългосрочното политическо решение, но точните детайли на общото заявление на министрите ще се дообработят. Що се касае до действията на Русия, министрите изразяват своята загриженост, че нейните въздушни удари могат да поразят не само цели на терористите, но и обекти, принадлежащи на умерените сили“, бе съобщено също от там. След това се очаква министрите да обсъдят въпроса с миграцията в Европа.

„Това е само началото на процеса. Диалогът ще бъде продължен в близките месеци и години“, коментира предстоящата среща министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн. „В Сирия в момента се намират осем милиона вътрешно преместени лица, а още четири млн. се намират в съседните страни. Длъжните сме да очакваме милиони бежанци и то единствено от Сирия“, добави той, подчертавайки, че има мигранти и от Ирак, Афганистан и други страни, които също се стремят да попаднат в Европа.

На дневен ред на заседанието стои и ситуацията в Либия. „Министрите ще разгледат неотдавнашните политически събития в Либия и възможността за изграждане на правителство на националното единство в страната“, пише в съобщението на прес-службата на Съвета на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят