Контрольор в София прибра личната карта на 14-годишно момче

Контрольор в столичния градски транспорт взе личната карта на малолетен нарушител и слезе на спирката, без да го уведоми. За случката, разиграла се в петък в тролейбус по линия 11 в София, разказа БНТ.

14-годишният Калоян се качил в превозното средство и тъй като картата му все още не била заредена, си купил билетче от водача. Не успял обаче да го перфорира, защото попитал шофьора дали тролеят минава през зала „Арена Армеец”. Докато говорили, се качил контрольор, издърпал непродупчения билет от ръката на момчето и му поискал личните документи. Момчето ги подало и без да предупреди, контрольорът слязъл на спирката с личната карта на нарушителя в ръка. Калоян го последвал. На спирката контрольорът вече пишел акт и накарал момчето да го подпише, без да е запознато какво съдържа той.

„Може би ни броят като лесни мишени, че могат лесно да ни манипулират. Ако бях възрастен, едва ли щяха да ме третират така. Децата не сме свикнали да реагираме в такива ситуации. Не ми даде време да се обадя на родител”, разказа момчето пред камерата на БНТ.

Казусът бе коментиран и от представител на Центъра за градска мобилност. Инспектор Борислав Симов заяви, че в случая не може да се говори за негативно отношение към детето. Просто в стремежа си да провери повече пътници, контрольорът е действал по най-бързия начин. „Съгласно чл. 36 от Наредбата на малолетните лица не се съставя акт за административно нарушение. Констативният протокол, който му е съставен, е да уведоми един от родителите, че трябва да заплати санкцията от 20 лв.”, посочи той. По думите му не е нормално личната му карта да бъде взета. „Ако детето и родителите смятат, че контрольорът е превишил правата си, могат да пуснат жалба срещу него”, посъветва инспекторът.

Коментари

Задължително поле