Борисов: "Уестингхаус" ми предоставиха "меморандумче" без ясни показатели за след 10 години

Премиерът Бойко Борисов обясни отказа за участието на "Уестингхаус" в строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" с факта, че му е било предоставено "меморандумче" за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години, предаде БГНЕС.

"Отношенията България-САЩ не са само бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът само да спечелим долар или 100. Отношението на България към САЩ е като към страна, която е за пример", подчерта Борисов.

Той направи сравнение и какво е станало с руските проекти. "С руските проекти действаме незабавно, те с в съдилищата - и за АЕЦ "Белене", и за "Южен поток". Там действаме незабавно, повтори той.

Можехме да действаме незабавно и по "Уестингхаус", ако имахме ясен план за финансиране, инвестиции и планирани печалби за всяка година, а не колко по-малко ще загубим, каза той. Трябва да говорим за печалби, а не за по-малки загуби, подчерта премиерът.

БГНЕС припомня, че в петък след срещата си Доналд Туск министър-председателят Борисов присъства на церемонията по завършване и въвеждане в експлоатация на газопровод високо налягане и АГРС -Силистра. Там той заяви, че газопроводът "Южен поток", който е добър проект за България, отдавна щеше да се строи, ако неговото правителство не беше паднало от власт през февруари 2013 г.. Ако не ви бях спрял и на "Уестингхаус" седми реактор, още 20 млрд. щеше да търси България, добави той, имайки предвид проекта за изграждане на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" по американска технология.

Коментари

Задължително поле