Днес е Разпети петък за католиците

Две бременни жени починаха от коронавирус в Мексико

Над милион и половина са потвърдените случаи на COVID-19 по света, жертвите на заболяването са над 93 700

Китайски учени: Коронавирусът може да се предава на неродени бебета от майките

Финансовите министри на ЕС се споразумяха за общ икономически отговор от 500 млрд. евро срещу COVID-19

Премиерът свиква днес извънредно дистанционно заседание на правителството

Слънчево и топло ще е времето днес

Шестима са ранени при тежка катастрофа в София

Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Аз, полицаят

Съдебната реформа. В 20-ата година, откакто е стартирала (с изявление на бившия главен прокурор Татарчев, Бог да го прости), тя се състои в поредна поправка на конституцията, целяща този път разделянето на кадровия орган на третата власт на две камари. Политическият спор дали 5 или 6 прокурори да назначава парламентът в едната от тях вероятно е важен. Бихме искали да отбележим само, че дори в резултат прокуратурата да стане чисто нова и неупотребявана, в нея ще продължава да се излива мръсен поток от зле свършена полицейска работа. Тази работа няма как да приключи с качествени обвинителни актове и следователно няма как бъдат издадени справедливи присъди за злосторниците в държавата.

Имаме ли доказателства? Те са много, но ето едно от тях: изследване на фондация „Общество и сигурност“ и Синдикалната федерация на служителите на МВР ( СФСМВР) за това как се чувства и мисли българският полицай. Ето основните изводи от него, подкрепени с изказвания на интервюираните 243 служители на реда.

Стресиран, неуверен, без авторитет.

„Съжалявам, че съм полицай. Поради недоверието в държавата, която никаква я няма, хората възприемат полицейската институция като отговорна за всичко лошо, което ги сполетява. Народът освирепява към мен и колегите ми, той иска да набие държавата в наше лице. Все по-често ни псуват, обиждат, удрят с юмруци“ – казва служител на реда. Негови колеги, независимо един от друг, добавят:

„Авторитетът на полицията е сринат. У всеки униформен хората виждат корумпиран катаджия. МВР е министерство на всичките работи. Полицаят се използва за всичко. Например, за да покажат управниците, че се грижат за бабите по махалите, задължават мен и другите районните инспектори да ги обикаляме и инструктираме как да си палят печките, все едно не го правят и без нас всекидневно. Безсмислена заповед, за която ме подиграват. Същевременно аз, който отговарям за 8 села, съм пратен за 15 дни на границата, колегата освен неговите 7 села поема и моите, а апашите това и чакат – насаме с бабите да ги бият и грабят. И пак мен ругаят за това.

Винаги съм виновен до доказване на противното. Инспекторатът е мракобесна служба, която се занимава с разчистване на сметки. Аз всеки ден в тежки ситуации вземам трудни решения с нагласата, че каквото и да предприема, ще бъда виновен. Не е вдъхновяващо.

В МВР стресът не е от професията. Обижда ни лошото отношение. И взаимно не си вярваме, и гражданите не ни вярват.

В РПУ-то е ужас. Нищо не се върши, всички въртят телефони след оперативка и докладват на някого какви са задачите. Всеки подозира другия. Интриги, предателства, саботажи на акции! Постоянно си на тръни да не те накиснат, това стресира допълнително. Екипната работа е само на думи. Екипи се правят не с оглед на това кой с кого се допълва професионално, а на това кой кого шпионира и докладва.

Виждам графика и тръгвам на работа с болки в стомаха. Работим нощни смени и извънредно, натрупва се умора, грешим и валят наказания. Никой не пита защо така е станало, за да не стане пак.

Викат ме като началник-сектор и ми се карат, че мой служител сбъркал това-онова. От мен се очаква да напусна за наказание. Отгоре искали оставки, не питат имам ли вина.

Полицаят, който е принципен и безкомпромисен, обикновено бива наказван, а който действа избирателно според силните на деня, го повишават.

Случва се да спирам нарушител и докато му пишем акт в патрулката, получавам обаждане да го пусна. Той следващия път се държи с мен арогантно. Има чадъри. Респект към униформата няма.“

Политически зависим.

„МВР трябва да е деполитизирано, а то е силно политизирано и зависимо от партиите. Всеки път, когато се смени властта, търсят пробойни, за да компрометират и сменят началници. В центъра на престрелката са редовите служители“, казва един от тях. И другите смятат така:

„Ние сме полицаи на всички, не на една партия, която е спечелила избори. Но кой ни пита?

Честите конюнктурни чистки и преструктурирания създават напрежение, несигурност и съмнения, че някой цели да отслаби държавата и МВР. Всеки следващ министър прави реформи на парче, често наопаки на предшественика си.

МВР се проваля в превенцията на престъпността. Тя е силова институция с репресивни функции. На политиците така им изнася. Аз не ща да съм юмрук, но пита ли ме някой!“

Професионално нестабилен и неудовлетворен.

„Постоянно променят нормативната база. Идва нова наредба, а старата не е отменена. Махат някой образец и печатат друг с 16 приложения. А няма бланки за гражданите“, оплаква се пазител на реда. И не само той, и не само за това:

„МВР е най-нереформираното министерство, а най-много променяно. От 2007 г. върви механично префасониране, вкарване и изкарване на служби – НСС, ДАНС, ДАТО, ГДБОП, Гражданска отбрана. През 2009 г. МВР имаше 68 000 служители, сега са 49 500, а догодина щели да бъдат едва 47 000. От 2006 до 2013 г. има 33 изменения на Закона за МВР. От 1 година имаме нов закон, а в него вече са направени 5 изменения, готвят 6-о.

Нямаме подкрепа от началството, то заповядва, не разговаря. Бои се за докладва нагоре за липсата на техника и кадри. Оставя те да се оправяш сам. Ако не – гърмиш! Аз като разследващ полицай завися и от прокурорите, и от началниците. Но за гафовете отговарям сам. И сам се пазя, като работя по-малко.“

Социално слаб, безправен и без перспективи.

„Бронежилетките и униформите са неудобни, белезници си осигуряваме сами. Обличат ни с евтини боклуци на високи цени и изглеждаме като мухльовци“, гневи се командос. Цивилните споделят яда му:

„Климатиците се разпадат, в кабинетите ни лете става 50 градуса, завиждаме на тия, дето пращаме в затвора на хлад.

Не стига ниските заплати, а и ръководството не спазва закона и не ни плаща адекватно. Лишават ни от социални придобивки и окото им не мига. Вдигнаха годините за прослужено време преди пенсия. Канят се да махнат 20-те заплати, които получаваме по договор в края на службата. Назначават при условия, които после стават невалидни.

Като постъпвах в МВР, ми казаха, че имам право на подкрепа – психологическа, правна и здравна. Вятър. Психолог при нас не се вясва, освен ако не се гръмне някой. Ако сгафиш или те наклеветят, сам си търсиш адвокат. Превантивни прегледи – бош лаф. Мерят кръвното и айде чао!

Намаляват кандидатите за полицейска работа. Тя беше престижна, сега е обратното. Расте делът на неграмотните кандидати и на тия с лоши биографии. Но конкурсите са за „свои“, независимо от качествата им.

Растеж в йерархията ли? Ако се натягаш на началниците, та да те броят в тяхната партия.

Кариерното развитие? Ако си почнал на аналгин, приключваш на инсулин.

Мен слушайте, имам 12 години стаж. Ако не е безработицата, никой няма да остане в системата, защото простотията е ужасна. Бас държа!

Коментарът на синдикалната федерация:

Горанов мисли, че сигурността е безплатна

Служителите на МВР обяснимо са обезверени и немотивирани за работа. Ние се борим за правата им, но битката е неравна. Няма закон за дейността ни. Имаме забрана за стачка и за членуване в национални синдикати. В един формален Съвет за социално партньорство шефове на МВР ни изслушват за проблемите и обещават по нещо, но често без последствия.

Министър Горанов мисли, че сигурността е безплатна, може би защото него НСО го пази…

Протестите ни се приемат враждебно не само от властта, но и от гражданите, защото се смята, че много искаме, а малко даваме. А ние искаме смяна на строшените коли например не само защото с тях се мъчим и гинем, а и защото те не догонват бандитите. И показваме скъсаната кубинка не само защото е кофти за полицая да е с мазоли и мокри крака. Кофти е за всички български граждани полицаите да приличат на клошари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.