Ахмет Давутоглу: „Ислямска държава“ е основният заподозрян за касапницата в Анкара

Правителството не планира отлагане на насрочените за 1 ноември избори

„Ислямска държава“ е основният заподозрян за атентата в събота в Анкара, обяви по турската тв NTV премиерът Ахмет Давутоглу, цитиран от АФП. По данни от кабинета му при самоубийствената атака срещу поход за мира са загинали най-малко 97 души, ранените са 507, от които 65 са в тежко състояние.

Давутоглу заяви, че атентатите са дело на двама мъже. "Близко сме до идентификацията на единия. А името му води до организацията", каза той. По-рано Давутоглу бе обявил, че освен ИД зад атентата в Анкара може да стои Кюрдската работническа партия (ПКК) или леви групи. До вчера никой не бе поел отговорност за кървавата баня. Премиерът отсече вчера, че предсрочните парламентарни избори на 1 ноември ще има, независимо от ставащото.

От неделя Турция извършила 40 ареста на заподозрени за връзки с ИД, но не е ясно дали са свързани с атентата. ДНК проби били взети семействата на 16 души.

Според местни медии единият от камикадзетата в Анкара бил по-голям брат на Абдурахман Алагьоз, който се взриви на 20 юли в град Суруч и уби 33-ма души, повечето кюрди. Появиха се и твърдения, че използваните експлозиви в Анкара са като тези от Суруч. Тогава ПКК обви властите в сътрудничество с ИД и поднови атаките срещу турските сили за сигурност след 2-годишно примирие. Турция отвърна с въздушни удари и военни операции. От 20 юли 140 души от силите за сигурност са убити от ПКК, а жертвите на партизаните били над 1700, сочат данните на Анкара. През уикенда при въздушни удари в Анадола и Северен Ирак били убити 49 от ПКК.

Германската канцлерка Ангела Меркел ще посети Турция в неделя за разговори с президента Реджеп Ердоган и Давутоглу за борбата с тероризма, ситуацията в Сирия и справянето с бежанската вълна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят