Руското разузнаване: Не сме искали освобождаването на Божков

РИОСВ – Пловдив даде 1 месец на общините да почистят речните корита от боклуци

Иззеха 750 000 къса контрабандни цигари в Плевен

Над 1 кг хероин и боеприпаси откриха в Пловдивско, арестувани са мъж и жена

Преслава пропя на турски (ВИДЕО)

Отложиха делото за мярката на Миню Стайков, бил в болница

Новата Конституция на Русия може да забрани на министрите да имат банкови сметки в чужбина

Осъдиха бракониер, помлял с камъни кола на ловен шеф

Диляна Попова знае как да съблазнява (СНИМКА)

Дилър бяга с мръсна газ, спипаха го Полицейско куче надушило дрогата

Един загинал при масова стрелба в търговски център в Банкок

Пиян шофьор помете каруца, трима са в болница

Съветниците от Банско ще даряват лични пари за нуждаещи се на всяка сесия

Откриха над 6 тона месо с изтекъл срок на годност в Плевен

Карлос Гон: Планирах бягството си сам, беше рисковано Японското общество е справедливо, но системата представя фактите изкривено, заяви бившият шеф на "Нисан"

Ремонтът на „Св. Стефан“ спрян заради декларацията за арменците

Турция бави парите за ремонта на Желязната църква заради приетата от нашия парламент декларация, с която бе осъдено изтреблението на арменците. Това обясниха пред „Труд“ източници, запознати с проблема. Декларацията предизвика недоволството на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, който предупреди, че актът на Народното събрание може да навреди на двустранните отношения. Ремонтът бе спрян година преди приемането на декларацията, но след нея надеждите за подновяване на финансиране съвсем са намалели.

Ремонтът на „Св. Стефан“ се финансира от истанбулската голяма община, общината Фатих и окръжната администрация на Турция. За него бяха осигурени 2,500 млн. турски лири, което се равнява на около 1,200 млн. евро.

Официално турската страна оправдава бавенето на финансирането, а го обяснява с това, че България не изпълнява поетия ангажимент да ремонтира джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград, която е паметник на културата.

Преди няколко години бе сключено споразумение между България и Турция за реципрочен ремонт на християнски и мюсюлмански храмове. В Разград обаче така и не се извърши реставрация на джамията.

Джамията в Разград се руши от години. Наскоро се разбра, че нелегална строителна бригада излива бетон по пода, без да има съгласуване с Министерството на културата и в нарушение на закона за опазване на културното наследство. Общината сезира прокуратурата за нелегалния ремонт и по случая вече се води разследване. От районното мюфтийство твърдят, че не са знаели за ремонта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.