Наръчник учи военните да не псуват

Пopyчик Pжeвcки знae, чe зa дa ce зaпoзнaeш c мoмичe, тpябвa дa ce пpиближиш, нeпpинyдeнo дa пoгoвopиш зa вpeмeтo и cлeд тoвa дa ce пpeдcтaвиш. Beднъж cpeщнaл мoмичe, кoeтo paзxoждaлo бoлoнкaтa cи. Пpиближил ce, изpитaл кyчeтo c вcичкa cилa и кaзaл:

- Hиcкo лeти. Ha дъжд щe дa e. Meждy дpyгoтo, paзpeшeтe дa ce пpeдcтaвя: пopyчик Pжeвcки.

Всеизвестният циничен герой от вицовете има много последователи в руската армия. Всички - от войника, до генерала, псуват юнашки и сквернят честта на пагона. Заради това общественото движение “Всеруско родителско събрание” се обърна към Министерството на отбраната с молба да се изкорени мръсният език сред военните.

След като изчерпи обичайните средства като беседи, забрани и т.н., ведомството прибегна до нова мярка, съобщи руското издание “Известия”. Последният опит да се неутрализира влиянието на поручик Ржевски в армията е учебник за войници и матроси, озаглавен “Вежливи хора”. В него авторът Иван Арцишевски кратко и стегнато инструктира армейците и техните семейства как да се държат възпитано на масата, в градския транспорт, как да общуват с дами, как да се запознават и да разговарят по телефона.

Шефът на профсъюзите на военнослужещите Олег Шведков е скептичен за успеха на начинанието. “Ако някой в армията не псува, останалите го гледат накриво”, казва той.

“Само с помощта на могъщата руска псувня можеш да обясниш на войника какво искаш от него. Има хора, които от друго не разбират”, допълва войникът Алексей Сидоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура