Как да разпознаем психопат по лицето

КИРИЛ КЛЮМОВ

"Лицето му е тясно като на невестулка" - след това описание очакваме героят в съответния роман да се окаже подла и низка твар. Широкото лице е белег на приветливост, смелост, сила и физическа привлекателност. Неотдавнашно изследване го свързва и с още нещо. Оказва се, че то може би е признак на психопатия.

Обект на проучването са мъже - студенти доброволци и затворници. На участниците е даден стандартен въпросник за психопатия, след което лицата им са заснети фронтално, така че да може да бъде измерено съотношението ширина-височина. (То се получава, като вземете разстоянията между горната част на скулите и от горната устна до средата на клепачите.) Оказва се, че тези с по-широки лица проявяват белези на психопатия - по-високо ниво на "егоцентрична импулсивност" и "безстрашно доминиране", както и тенденция да обвиняват другите за проблемите си.

Егоцентричната импулсивност обединява макиавелианска егоцентричност и тенденцията да се съобразяваш единствено със собствените си нужди, без да зачиташ интересите на околните. Такива са индивидите, които напълно пренебрегват социалните норми и лъжат без никакви задръжки.

Това да си широколик си има и добрите страни - мъжете с тесни лица имат по-малък шанс да получат бонуси на работното място и печелят по-малко. Но ако търсите човек за важни преговори, трябва да се огледате за някой с дълга физиономия.

Що е то психопат?

Психопати са около 1 процент от населението и около 25% от населението на затворите. Тези данни не са много надеждни, тъй като огромна част от психопатите остават неразкрити. Тъй като са хитри, безскрупулни и манипулативни хора, те трудно могат да бъдат разпознати. Психопатите са безразлични към емоциите на околните. Което не означава, че не могат да проявяват външно емоции - напротив, повечето психопати са истински артисти, като често са безкрайно обаятелни. "Невероятно е - пише изследователят Майкъл Уудуърт от университета на Британска Колумбия, - след два-три часа разговори с такъв човек си като хипнотизиран." Лъжите им трудно могат да бъдат хванати от детектор на лъжата, защото, докато ги изричат, те не изпитват обичайните за лъжеца емоции - притеснение или срам.

Проф. Джефри Хенкок от университета "Корнел" е установил, че все пак те могат да бъдат разпознати по говора. Повечето думи, които употребяваме, са в резултат на съзнателен избор. Но има междуметия, съюзи и други свързващи думи, които употребяваме несъзнателно. В езика на психопатите затворници има повече думи като "затова", "понеже", които изразяват причинно-следствена връзка - обяснява се с това, че за тях престъплението им е логически резултат от предварителен план (нещо, което е трябвало да бъде направено за постигането на дадена цел). Семейството, религията и духовността не са от особено значение за психопатите. По тази причина основните им нужди се заключават до физическите - те използват два пъти повече думи за ядене, пиене и пари от другите хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини