Само 6 са вече вакантните места за Евро 2016

18 отбора вече се класираха за Евро 2016 по футбол във Франция. Това са домакинът Франция и Белгия, Англия, Исландия, Италия, Северна Ирландия, Австрия, Русия, Португалия, Швейцария, Испания, Чехия, Уелс, Албания, Румъния, Германия, Полша и Словакия.

Русия не остави нищо на случайността и по повече от убедителен начин си подпечата директното класиране. "Сборная" удари с 2:0 Черна гора на свой терен, като това беше най-малкото, с което балканците се отърваха.

Домакините си опекоха работата още преди почивката, а точни бяха Олег Кузмин и Александър Кокорин от дузпа.

Единственият отбор, който можеше да оспори мястото на руснаците, беше този на Швеция. Скандинавците имаха нужда от задължителна победа в домакинството си на Молдова и от грешка на домакините в Москва. Изпълни се обаче само първото условие.

Водени от вездесъщия Златан Ибрахимович, шведите преодоляха безпроблемно с 2:0 един от аутсайдерите в групата. Ибра реализира първия и най-важен гол, с който увеличи сметката си за "тре крунур" вече на 59 попадения. Второто беше дело на Еркан Зенгин.

Шведите останаха на третата позиция с 18 точки, което им отрежда плейоф за място във Франция. Молдовците пък остават последни само с две точки, като бяха изпреварени дори от Лихтенщайн.

Държавата-джудже понесе поредната си загуба, този път от лидера Австрия, с 0:3. Марко Арнаутович в 12-та минута и Марк Янко с две попадения в 54-та и 57-та минути изковаха успеха на Бундестима, с което той завърши първи с 28 точки само с едно реми и 9 победи от 10-те си мача в квалификационната група.

Испания успя да победи като гост Украйна с 1:0 в среща от европейските квалификации в група С. Победното попадение падна в 22-ата минута, когато Гаспар беше точен и донесе 3-те точки на "Ла Фурия Роха".

В друга среща от тази група Беларус и Македония завършиха 0:0, а Словакия надделя трудно над Люксембург с 4:2 като гост. Головете за победата на словаците реализираха Хамшик на два пъти, Немец и Мак. За домакините точни бяха Муш и Герсон.

Така за Евро 2016 се класират Испания и Словакия, а Украйна ще играе бараж.

Англия завърши със стил квалификационния си цикъл в група Е като надигра Литва навън с 3:0. Така островитяните завършват кампанията с 10 победи от 10 мача и за пореден път подчертаха тоталното си надмощие над останалите съперници в потока.

В другите две срещи от групата Швейцария победи Естония с 1:0 в Талин след автогол на Рагнар Клаван в добавеното време, докато Словения очаквано надигра Сан Марино навън с 2:0.

Словения победи в квалификационна битка за Евро 2016 Сан Марино с 2:0. Победата донесоха Цезар и Печник.

По този начин Словения завърши на третото място в група Е и отива на бараж. Сан Марино завърши на последната позиция с 1 точка.

Изключително постно 0:0 направиха Беларус и Македония в Минск в последния си мач от евроквалификациите. Този мач на практика нямаше никакво отношение към квотите за Евро 2016.

Но след него македонците останаха последни в класирането, а беларусите се утвърдиха в средата на подреждането.

Жребият за баражите ще се тегли на 18-и октомври, неделя в Нион, Швейцария. В баражите ще участват класираните на трето място в групите си състави без отборът с най-добри показатели, който ще заслужи директно място за Евро 2016.

Осемте отбора ще бъдат разелени на две групи на поставени и непоставени според коефициента им.

Ще се играе на разменено гостуване, като датите за мачовете се: 12/13/14-и ноември и 15/16/17-и ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт