На 21 януари 2019 да почерпят

Столичният инспекторат с проверки за неправилно паркиране

Умопомрачени либерали искат черна Клеопатра Политически коректните зомбита готвят нов бойкот

ХИВ-позитивен остава зад решетките Болестта не е попречила на деянията му

Брад Пит и Чарлийз Терон заедно?

Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Бъчварова: Планът за административна реформа на МВР е почти готов

Планът за административна реформа на МВР е почти готов. Това коментира министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на въпрос дали ще има административна реформа в МВР, съобщи „Фокус“.

„Работим по такъв план, той е почти готов. На всеки един етап го съгласувам с министъра на финансите Владислав Горанов. Надявам се в следващия един месец, да речем, да ви бъдат представени всички мерки. Някои от тях са внесени като предложение за промяна в Закона за МВР. Останалите, които са свързани с функционалното преструктуриране предстоят да бъдат финализирани“, заяви Бъчварова.

По думите й, целта на усилията и визията на мерките е да се направи едно оптимално разпределение на състава на МВР, така че да се подсилят полицейските функции, да се ограничи ненужната администрация, да се раздели функционирането на отделните дейности. „Обърнали сте внимание колко много дейности има в МВР, такива, които са свързани с предоставяне на услуги на гражданите, с пожарната безопасност, охраната на границата, полицейските органи. Надявам се ще успеем да направим една много по-стегната структура на министерството и много по-добре работеща“, допълни тя. „Само по този начин можем да постигнем и една оптимизация на бюджета, която очевидно е необходима, защото дефицитите, които в момента съществуват са натрупани през последните няколко години и те са резултат точно на този стил на управление, който не съобразява обективните дадености и нормалната логика на бизнес планирането“, каза още Бъчварова.

Във връзка с това с колко души ще бъде подсилена полицейската функция, министърът заяви, че не трябва да се избързва, защото в момента текат разчетите. „Към момента мога да гарантирам поне 1 000, а те могат да стигнат и няколко пъти повече“, посочи тя.На въпрос дали ще бъдат изплатени 20-те млн. лв. обезщетения на служители в МВР, тя уточни, че това не са пари на ръководеното от нея министерство. „Това са пари, които по закон се дължат на служителите на МВР по решения, които са взимани години назад. В резултат на тези решения служителите са встъпвали в договорни отношения с МВР. Големият проблем е дали държавата може да наруши ангажимента си“, уточни тя. „Моето мнение е, че със задна дата не може да променяме този регламент, затова това търсенето на баланс между оптимизирането на структурите и разходите за заплата и последващите дължими плащания за компенсация трябва да бъдат добре балансирани. Това няма да стане в рамките на една година, а вероятно няколко години“, допълни тя.

По думите й, трябва да бъде уточнено с Министерство на финансите каква ще бъде схемата по изплащането на тези дължими суми.

На въпрос дали ще има промяна в обезщетенията за бъдещи случаи на хора, които напускат МВР, Бъчварова посочи: „Ще има друг регламент, но това е решение, което трябва да предложим с финансовия министър“. „С него имаме обща визия за това как да се оптимизират бюджетите по различни дейности на МВР в името на обществения интерес, в името на това да работи по-добре самата институция. В момента средствата за издръжка, експертизи и основни дейности са изключително малко и недостатъчни. Би трябвало да ги оптимизираме, така че да могат по-малко на брой на хора да работят при много по-добри условия“, каза още министърът на вътрешните работи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.