4 години затвор за горски бракониер

4 години затвор получи от Варненския районен съд 27-годишен мъж, системно нарушавал Закона за горите. На 27 септември 2014 г. Светльо Йорданов бил засечен в местността "Харамията" от служители на Регионалната дирекция по горите да вози 6 кубика немаркирани дърва за огрев.

Еднометровите трупи били от цер и дъб, а водачът на камиона опитал да заблуди контрольорите, като им показал невалиден превозен билет и свидетелство за регистрация на возилото на името на фирма. Проверката обаче установила, че товарният автомобил "Мерцедес" бил бракуван година по-рано и бил с прекъсната регистрация.

Самият Йорданов пък имал солиден актив от общо 11 наказателни постановления за нарушения на Закона за горите, както и присъда за незаконна сеч. За превоза на незаконно добитата дървесина съдът му даде 1 г. затвор и 5000 лв. глоба, но след като приведе в изпълнение и старите му условни наказания присъдата набъбна с още 3 г. и 1000 лв. глоба.

Магистратите постановиха още камионът и откритата в него дървесина да бъдат отнети в полза на държавата. Решението може да се обжалва пред окръжния съд в 15-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини