Аржентински диригент помага театъра във Велико Търново да стане най-добрия в България

Диригентът от Аржентина Рамиро Ариста се е амбицирал да помогне на Музикално драматичния театър /МДТ/ "Константин Кисимов" във Велико Търново да стане най-добрия в България. Той се изяви като гост-диригент във вторник вечерта в Храма на Мелпомена в старата столица и дирижира оперетата "Царицата на чардаша".

"За мен предложението на директора на театъра Христофор Йонов беше много важно. Аз знам, че Велико Търново е сред най-значимите градове в България. С директора искаме да направим много сериозна и силна работа, така че тази културна институция да стане най-добрата в България. Това ще е трудна работа, но публиката на града го засужава", каза Ариста.

Той дори вече има идея кои заглавия може да дирижира в бъдеще на великотърновска сцена. Сред тях са "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети, "Травиата" от Джузепе Верди и "Островът на мечтите" от Роберт Щолц. Ариста е готов да дирижира и симфоничен цикъл с произведения на класическата и романтическата музика всеки месец.

"Проблемът и в България, и в Румъния, и в Латинска Америка е, че младите хора не ходят на концерт с класическа музика. Наша работа е да привлечем тези юноши и студенти да идват на нашите концерти. За съжаление, когато имам концерти в Япония, хората идват. А тук - не. Работил съм в много градове в България и навскъде залите са наполовина празни", коментира Рамиро Ариста.

Той смята, че е нужна стратегия и много работа за промотиране на заглавията, най-вече в социалните мрежи.

Аржентинецът препоръчва повече разнообразие в репертоара на театъра. Той предлага да постави концерт с латиноамериканска музика и танго, произведения на Астор Пиацола и др. Освен това предвижда и поне един ден в месеца да е посветен на децата и тематични концерти за тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура