САС потвърди: Няма виновни за рухналата сграда на ул. „Алабин“, убила две момичета

Зам.-министър Кръстева: През пролетта започваме изготвянето на Стратегическия план по новата ОСП

Президентът Радев изразява съболезнования на Франк-Валтер Щайнмайер по повод нападенията в Ханау

В 52 населени места ще ваксинират птиците срещу нюкясълска болест

Прокуратурата разследва как отровата, убила Стефан от Кардам, е попаднала в дома му

Иран съобщи за три нови случая на заразени с коронавируса

Тръмп издигна нов шеф на US разузнаването

МВнР потвърди: Българин е сред загиналите при стрелбата в Германия

Активисти от ВМРО искат четири емблематични храма във Велико Търново да станат действащи Инициаторите настояват средновековната църква "Свети Спас" да бъде възстановена като Музей на иконата

Премиерът Борисов: Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход

Сърби търсят летни ваканции в Банско Идват заради фестивали, планински турове и спа почивки

Зам.-министър Бойко Пенков: Има пълна готовност на здравните власти за борба с коронавируса

Новият стар областен на Видин встъпи официално в длъжност

Правят сайт за Наредба Н-18

Президентът Радев: Младежката непримиримост ни е необходима

Аржентински диригент помага театъра във Велико Търново да стане най-добрия в България

Диригентът от Аржентина Рамиро Ариста се е амбицирал да помогне на Музикално драматичния театър /МДТ/ „Константин Кисимов“ във Велико Търново да стане най-добрия в България. Той се изяви като гост-диригент във вторник вечерта в Храма на Мелпомена в старата столица и дирижира оперетата „Царицата на чардаша“.

„За мен предложението на директора на театъра Христофор Йонов беше много важно. Аз знам, че Велико Търново е сред най-значимите градове в България. С директора искаме да направим много сериозна и силна работа, така че тази културна институция да стане най-добрата в България. Това ще е трудна работа, но публиката на града го засужава“, каза Ариста.

Той дори вече има идея кои заглавия може да дирижира в бъдеще на великотърновска сцена. Сред тях са „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети, „Травиата“ от Джузепе Верди и „Островът на мечтите“ от Роберт Щолц. Ариста е готов да дирижира и симфоничен цикъл с произведения на класическата и романтическата музика всеки месец.

„Проблемът и в България, и в Румъния, и в Латинска Америка е, че младите хора не ходят на концерт с класическа музика. Наша работа е да привлечем тези юноши и студенти да идват на нашите концерти. За съжаление, когато имам концерти в Япония, хората идват. А тук – не. Работил съм в много градове в България и навскъде залите са наполовина празни“, коментира Рамиро Ариста.

Той смята, че е нужна стратегия и много работа за промотиране на заглавията, най-вече в социалните мрежи.

Аржентинецът препоръчва повече разнообразие в репертоара на театъра. Той предлага да постави концерт с латиноамериканска музика и танго, произведения на Астор Пиацола и др. Освен това предвижда и поне един ден в месеца да е посветен на децата и тематични концерти за тях.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.