Жена от Пловдив почина в страшни болки, докато я лекуват от цистит

Пловдивчанка на 77 години издъхна вкъщи след силни болки в корема и повръщане въпреки двете посещения на Спешна помощ. Според съпруга Илия Чакъров, жена му Ирина Чакърова се почувствала зле и започнала да повръща на 25 септември. Същия ден семейството било на вилата си в Равнища. Заради влошеното състояние на жената се прибрали в Пловдив, пише marica.bg.

Вкъщи Ирина се оплакала се, че много я боли коремът и го усеща подут. Състоянието на жената не се подобрило, чувствала се като парализирана от кръста надолу, ходела често и до тоалетна. На 27 септември извикали Спешна помощ. "Пристигна лекарка, която каза, че ни е посещавала и друг път. Само разпита жена ми какво има, но нито докосна корема, нито ръката, нито челото ", твърди Илия. Той допълни, че предложил да закарат жена му в болницата, но докторката отвърнала, че могат да водят там само пациенти с инфаркт и инсулт.

Казала, че Ирина има цистит и написала рецепта за медикамент. Вчера Илия показа пред екипа ни кутийка от „Но-шпа”. Хапчетата били купени и Ирина изпила две от тях вечерта. Не се почувствала обаче по-добре. Отново повърнала, усещала корема си като бомба и се оплаквала от непоносими болки. Илия докоснал корема.

Според него бил твърд. На другата сутрин - 28 септември, Ирина вече не можела да стане от спалнята. Съпругът отново извикал линейка. Лекарят, който пристигнал, този път измерил кръвното и поставил апарат за ЕКГ. Съобщил, че Ирина спешно трябва да бъде откарана в болница. Чакъров разказва, че едва стигнал до външната врата, когато лекарят му казал да се върне, защото жена му е издъхнала.

Искам да знам защо лекарката, която дойде най-напред, не закара жена ми в болница, можеха да я спасят, пита с разтреперан глас Илия. Според него съпругата му е получила или кървене от язва или е направила перитонит. Чакъров бил толкова разстроен, че не му минало през акъла за аутопсия.

След сигнал от „Марица” директорът на Спешна помощ д-р Иван Стойнов е назначил комисия по случая. В писмен отговор от Центъра обясняват, че първият екип на място е установил освен повръщане и често уриниране с парене. Кръвното на пациентката е било измерено и е показвало 170/70, пулсът е бил 80 удара в минута, имала е и тежест ниско в корема.

Случаят е преценен като хроничен обострен цистит. Дадена е терапия и съвет. Според Спешна помощ това се е случило на 26 септември. На 28 септември жената отново е обслужена по повод на прилошаване и завален говор. Пристигналият екип е заварил жената в тежко състояние с нарушено съзнание. По време на прегледа пациентката повърнала обилно и изпаднала в състояние на клинична смърт.

Въпреки проведените спешни възстановителни мерки жената е починала. Пациентката е била обслужвана от Спешна помощ общо 11 пъти през 2015 година. От Центъра уточняват още, че съпругът е отказал аутопсия и декларирал липса на претенции към екипа на спешните медици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони