Отчетоха 35% ръст на пазара на луксозни имоти

Заможните собственици на бизнес и чуждестранните експерти на високи позиции са основен двигател в най-високия сегмент на имотния пазар.

От началото на 2015 година пазарът на луксозни имоти демонстрира сериозно раздвижване, като общият брой на сделките в сегмента е с 35% по-голям от този през цялата 2014 г.

“Ако от настъпването на кризата през 2008-ма до началото на настоящата годинасчитахме сделките на нива над 500 000 евро за сравнително високи, то през 2015 г.психологическата бариера от 1 000 000 евро е прескочена и можем да се похвалим с няколко такива транзакции.”, споделя Весела Илиева, изпълнителен директор на специализираната компания за луксозни имоти Unique Estates.

По думите й, клиентите, готови да инвестират в жилище на висока стойност, са собственици на успешен бизнес, които по-рано са изпитвали колебания, но вече усещат финансова стабилност в дългосрочен план и пристъпват към сключване на сделки. Купувачите в най-високите ценови нива имат изключително сериозни изисквания, рядко правят компромиси и търсят не само добре реализирана идея, а цялостна концепция, която да отличи техния имот от останалите в града.

“Богатите клиенти са два основни типа – семейства, за които домашният уют е приоритет и прекарват повече време у дома – те търсят къщи с удобно местоположение и много помещения, включително за помощния персонал, другите са забързани, работещи хора, които прекарват много малък процент от деня си у дома – те търсят луксозни апартаменти в сгради, където живеят хора от тяхното обкръжение и където могат да получат всички необходими услуги – румсървиз, фитнес, СПА-център, химическо чистене, помещения за срещи, автомивка и други.”, разказва Илиева.

Освен за собствено ползване, все по-често луксозни имоти се купуват и с цел инвестиция. Според екипа на компанията, на пазара има недостиг на жилища под наем във високия сегмент.

„Все по-често в София гостуват чужденци, които търсят варианти за пребиваване в рамките на 3 до 6 месеца. Към момента на пазара се предлагат основно едногодишни договори за наем. Така хотелите се превръщат в единствена алтернатива, без да могат да предложат комфорта на дома”, разказва Весела Илиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес