Натиск от САЩ за газовата връзка с Гърция

САЩ посредничат за по-бързо изграждане на газовата връзка между Гърция и България, съобщи вчера кореспондентът на БНР в Атина. Целта на американците била да се намали зависимостта на Европа от руските доставки на синьо гориво и щатската дипломация притискала Алексис Ципрас за интерконектора.

Газовата връзка между България и Гърция по план трябва да бъде с капацитет между 3 и 5 млрд. куб. метра гориво годишно и да доставя азерски газ към страната ни. Първоначалната идея беше тръбата да е готова до края на 2013 г., но все още не е сключено дори инвестиционното споразумение за нея.

Акционери в проекта са Българският енергиен холдинг (БЕХ) и италиано-гръцкият консорциум „Посейдон“.

Вчера вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев, който участва на Четвъртата среща на високо равнище ЕС-Югоизточна Европа, организирана в София от The Economist, каза, че все още има неизяснени параметри по бъдещия договор за газовата връзка с Гърция.

Двете страни уточняват нормата на възвръщаемост, както и обема на пренасяното гориво. По думите на Дончев България настоява капацитетът на тръбата да бъде 25 млрд. куб. метра, за да може по нея не само да се доставят количества за страната, но и да се транспортират. В момента България пренася само руски газ (близо 18 млрд. куб. метра годишно) към Турция, Гърция и Македония.

За първи път идеята за по-широка газова връзка с Атина лансира премиерът Бойко Борисов преди месец. По думите му именно чрез връзката може да бъде възобновено изграждането на газопровода „Набуко“, който да започва от България.

До момента страната ни има твърда уговорка за доставката на природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз 2“, което се очаква да заработи през 2018 г. Освен през Гърция другият вариант за доставка на горивото е през газовата връзка с Турция, която също се бави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес