Засилени проверки на тирове и автобуси за застраховка и винетка

Майстори от Габрово участват в инициативи на Националния музеен комплекс АСТРА в Румъния

Гришо и Никол разменят ласки в Сен Тропе

Участието в ERM II засега се отлага Целта е партньорите да са сигурни, че финансовият ни сектор е стабилен, а рисковете са управляеми

Д-р Дечо Дечев: Приех поста в НЗОК, защото мисля, че ситуацията по-тежка не може да стане

Румен Порожанов: Все още не е ясно как точно чумата по животните е дошла у нас

МВнР: Няма данни за пострадали българи при стрелбата в Торонто

Александър Симов: „Визия за България” е за цялостна реорганизация на държавата 20% от най-богатите у нас взимат 8 пъти повече от 20% от най-бедните

Кое докарва мъжа в прединфарктно състояние, а жената в предоргазмено?

120 полицаи се командироват всеки месец в „Слънчев бряг”

Макрон наредил реорганизация на канцеларията си след случая с президентския охранител, бил протестиращи

С намалено работно време е монументът Акропола заради жегите

Очаква се днес да бъдат взети втори проби за чума по животните в село Болярово

Депутатът от БСП Петър Кънев: Проблемът в Странджа не е чумата, а обезлюдяването

Ограбената в кв. „Изток” твърди, че е била упоена

Спряха хакерска атака, целяла да открадне най-малко 10 милиона долара

Американската и британската полицейски служби са успели да спрат масивна хакерска атака, която е заразила компютри по целия свят, открадвайки най-малко 10 милиона долара само в САЩ, пише CNN News, предава Фокус. Органите на реда с помощта на няколко фирми за кибер сигурност са поели контрола над мрежа от машини, която е разпространявала зловреден софтуер, познат като „Bugat”, “Cridex” или “Dridex”. Програмата се е промъквала в компютрите на нищо неподозиращи хора, за да се сдобие с паролите им и да тегли пари от банковите им сметки. Софтуерът се е разпространявал чрез мрежа от „заробени“ компютри. Експерти посочват, че ботнетът вероятно е инфектирал 125 хиляди машини на година.

Департаментът по правосъдие на САЩ е повдигнал обвинение срещу Андрей Гинкул, 30-годишен мъж, за когото се смята, че е хакерът, ръководил операцията. Гинкул е арестуван наскоро в Кипър и американските прокурори искат екстрадицията му. Следователите предполагат, че Гинкул и съмишлениците му са изпращали спам съобщения, които са подмамвали хората да отварят заразни приложения. Използвайки този метод, през 2012 година те са успели да откраднат от фирмата Penneco Oil в Пенсилвания 3.5 милиона долара, които са превели в банкови сметки в Беларус и Украйна.

Акцията по разкриването на престъпниците е извършена от Федералното бюро за разследвания (ФБР), Британската национална агенция за борба с престъпността, Центъра за киберпрестъпления на Европол и германската Служба за борба с престъпността, но частни компании са изпълнили ключова роля. Dell посочва за CNN, че звеното й по сигурността е ръководило действителното хакване на разпространяващата зловреден код мрежа. То е било подпомогнато от компаниите по сигурността Fox-IT, S21sec, Spamhaus и др.

Компютърните специалисти от Dell първи са открили компютърната програма за кражба на банкови данни през 2010 година. По-рано тази година изследователи от Dell са обединили сили с органите на реда и са получили законово разрешение да хакнат ботнета. На 28 август полицията в Кипър е арестувала Гинкул, а след това е проведена операция за овладяване на мрежата. Миналата седмица служители на Dell, базирани в различни точки на земното кълбо са стартирали тайна операция, която е продължила няколко дена, за да проникнат в компютрите, стоящи на върха на пирамида от заробени машини. В момента мрежата е под контрола на организация, наречена The Shadowserver Foundation – малко известна група от професионални хакери, които работят доброволно, за да бъде интернет по-безопасен за потребителите.

„Това не е краят. Дори не сме близо до него,“ казва Кевин Ъпстийн, експерт от Proofpoint. „Dridex се завръща с пълна сила. Ако продавате наркотици и някой залови дистрибутора ви, наркотиците изчезват ли от улицата?“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.