Вратарят на „Барса“ подкара Cupra Марк-Андре тер Щеген стана посланик на испанската марка

Дубльорка на дузина холивудски звезди и съпругът й бяха застреляни в Охайо

Разследват полицай за управление на личен автомобил без винетка и без застраховка

19% ръст на бързите кредити

От вечното дерби във Вечния град

7,5% спад на новите коли

Илир Мета: Готов съм на всякакъв сценарий във „войната“ с правителството Президентът предупреди, че никой не може да го отстрани, докато не приключи мандатът му

Съдът остави в ареста Нено Димов

Прокопани са първите 400 м от тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ (СНИМКИ)

Предаваме на Австрия нашенец, издирван за закана за убийство

Стартира четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Писма до себе си”

Eврокомисарят по разширяването: Северна Македония и Албания ще успеят с реформите

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов

Ирина Шейк туърква сред група мъже (ВИДЕО)

Екоминистърът: Ще променим Закона за управление на отпадъците

Социалният министър Ивайло Калфин: По-скоро съм оптимист, че ще има коледни добавки

По-скоро съм оптимист, че ще има коледни добавки, има такава нагласа. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при посещението си в Дневния център за стари хора и Дневен център за хора с увреждания „Дар” в Търговище, съобщи „Фокус”. „В какъв размер и как ще бъдат разпределени ще може да се каже в началото на ноември, тъй като зависят от бюджетните резултати”, посочи той.

Домуващите се оплакаха от ниските пенсии и малките интеграционни добавки. Те поискаха част от таксата, която плащат да се поеме от държавата, да се увеличи капацитетът и броят на работещите в Дневния център, както и в Търговище да се разкрие старчески дом.

Министър Калфин посочи, че за хората, които са се пенсионирали преди 2000 година, се търсят възможности в рамките на проработването на пенсионната реформа. „Затова правим пенсионната реформа, за да се освободи повече ресурс за пенсиите и да можем да създадем възможност – около 1 милиард лева годишно като тя влезе в сила, да подпомогнем хората с най-ниски пенсии”, каза Ивайло Калфин.

Той припомни, че през 2008 година е направено преизчисление на пенсиите, сметките сочат, че ако такова се направи сега би струвало 3,5 милиарда лева. „Очевидно е, че не може”, каза Ивайло Калфин.

Той допълни, че ако се увеличат пенсиите няма да има нужда от добавки, но засега при настоящото положение се търсят възможности повече хора да получат добавки.

Относно интеграционните добавки, министър Калфин посочи, че се прави преглед на цялата система за хората с увреждания и още тази есен ще се обсъдят промени, като целта е средствата да се насочват действително там където има нужда, да се направи цялостен пакет съобразен с индивидуалната оценка на всеки нуждаещ се, а не ресурс да се разпилява на парче.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.