Социалният министър Ивайло Калфин: По-скоро съм оптимист, че ще има коледни добавки

По-скоро съм оптимист, че ще има коледни добавки, има такава нагласа. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при посещението си в Дневния център за стари хора и Дневен център за хора с увреждания „Дар” в Търговище, съобщи „Фокус”. „В какъв размер и как ще бъдат разпределени ще може да се каже в началото на ноември, тъй като зависят от бюджетните резултати”, посочи той.

Домуващите се оплакаха от ниските пенсии и малките интеграционни добавки. Те поискаха част от таксата, която плащат да се поеме от държавата, да се увеличи капацитетът и броят на работещите в Дневния център, както и в Търговище да се разкрие старчески дом.

Министър Калфин посочи, че за хората, които са се пенсионирали преди 2000 година, се търсят възможности в рамките на проработването на пенсионната реформа. „Затова правим пенсионната реформа, за да се освободи повече ресурс за пенсиите и да можем да създадем възможност – около 1 милиард лева годишно като тя влезе в сила, да подпомогнем хората с най-ниски пенсии”, каза Ивайло Калфин.

Той припомни, че през 2008 година е направено преизчисление на пенсиите, сметките сочат, че ако такова се направи сега би струвало 3,5 милиарда лева. „Очевидно е, че не може”, каза Ивайло Калфин.

Той допълни, че ако се увеличат пенсиите няма да има нужда от добавки, но засега при настоящото положение се търсят възможности повече хора да получат добавки.

Относно интеграционните добавки, министър Калфин посочи, че се прави преглед на цялата система за хората с увреждания и още тази есен ще се обсъдят промени, като целта е средствата да се насочват действително там където има нужда, да се направи цялостен пакет съобразен с индивидуалната оценка на всеки нуждаещ се, а не ресурс да се разпилява на парче.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини