Китай надмина САЩ по брой на милиардерите

Броят на милиардерите в US долари в Китай за първи път изпреварва този в САЩ въпреки забавения темп в растежа на икономика №2 в света, сочи годишното проучване на базираното в Шанхай сп. "Хурун рипорт".

Комунистическата страна сега има 596 милиардери в "зелено" - увеличение с 242-ма за година, докато в САЩ са 537. Ако бъдат броени милиардерите в Хонконг, Макао и Тайван - който Пекин смята за част от неделим Китай, тогава милиардерите от Китай стават 715.

Магнатът с бизнес в недвижимите имоти и развлекателната индустрия Ван Цзянлин детронира от №1 по богатство в Китай основателя на гиганта в електронната търговия "Алибаба" Джак Ма. Ван, който е основател на конгломерата "Ванда", увеличил състоянието си с над 50% за година и то се оценява на $34,4 млрд. Ма остава втори с $22,7 млрд. Биреният магнат Цзун Цинхоу и шеф на "Вахаха груп" запазва третата позиция с $21 млрд., а на 4-то място с почти $19 млрд. се издига Пони Ма - основател на интернет гиганта "Тънцън" (Tencent). На 5-а позиция с $14 млрд. се изкачва Лей Цзюн от компанията "Сяоми", който произвежда смартфони и се опитва да се конкурира с "Епъл".

В списъка на "Хурун" с богаташи (прагът за влизане е 2 млрд. юана или $315 млн.) фигурират 1877 души, с 680 повече от 2014-а. Поне 16 от тях има проблеми с властите, като 7 са разследвани, 4-има чакат присъди, а трима са изчезнали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят