Пламен Константинов: Ерген с два куфара

„Показваме невероятен дух. Гордея се с момчетата, с желанието и амбицията им“, изрече с прегракнал глас треньорът на волейболните национали Пламен Константинов след паметната победа над Германия с 3:0 и класирането на полуфиналите на европейското у нас.

Секунди след успеха Гибона, облечен в елегантен костюм, профуча край репортерката на БНТ в зала „Арена Армеец“ и отказа задължителното интервю. Изхвърча навън и се скри от погледите на хората - беше твърде превъзбуден и емоционално изтощен. Но щастлив.

„Момчетата трябва да оставят сърцата си на полето, не ме интересува резултатът...“, каза още Константинов.

Всъщност той беше точно такъв на терена - гореше в търсене на победата. Има волейболисти и въобще спортисти, които са спокойни и дори безизразни на терените. Пламен е точно на другия полюс - кибритлия, който с течение на времето е поулегнал. Но не съвсем. Видяхме го и на мача с Холандия на европейското в София, когато стигна почти до бой с треньора на съперника заради спорна ситуация. Напсува колегата си на английски и български, но може и на още езици. Пламен е полиглот и говори свободно още италиански, гръцки, руски, полски, малко и турски.

Интересни случки и интригуващи въпроси около Гибона безброй. Един от тях е защо на 42 години един известен и в перфектна форма мъж - мечта на хиляди жени, е още ерген. Почти не минава интервю в медиите, в което да се пропуска този въпрос. Ще се ожени ли някой ден?

„Няма как да стане, когато животът ми минава с два куфара в ръка - признава Пламен. - Много е трудно да имам трайна връзка, когато винаги съм на път. От волейбол не остава време да опозная някоя жена и тя мен, а какво да говорим за брак.“

Друга случка, показваща кибритлийски му нрав - България играе срещу Куба в Хавана в Световната лига, треньор на нашите е Мартин Стоев. Съдията реже здраво българите и при поредната балтия Константинов бесен ритна толкова силно една топка, че я прати далеч в трибуните. Съдията му показа жълт картон и даде точка на Куба според тогавашните правила. Стоев взе прекъсване и мълча през цялото време. После на ухо каза на Гибона: „Този шут може да се окаже най-скъпият в историята на волейбола“, като има предвид, че отборът може да бие и да спечели повече пари от Световната лига. След това в автобуса Стоев раздаваше премиите от мача на играчите и вече пред всички каза: „Ама добре я нацели тази топка...“.

Не нацели обаче Гибона с амбицията да прави бизнес. Опита да разработи с партньори хлебозавод, но заради вечното си отсъствие от страната нещата се провалиха. След това самият той признава, че търсил вариант за спокойствие след края на кариерата си, но разбрал, че бизнесът не е неговата сфера. Опита и още нещо, което обаче го влече - политиката. Пробва се да влезе в парламента, но не стана, после го спрягаха и за спортен министър. Но отново се оказаха само думи, а и той не крие, че е намерил и доста разочарование. И накрая Пламен остана там, където му е мястото - във волейбола.

Разочарован беше и през 2009-а, когато тогавашният италиански треньор на националния Силвано Пранди го остави извън отбора за европейското в Турция, където нашите спечелиха бронза. Сега е ред на Пламен Константинов като треньор да повтори поне това постижение.

Шампион е на три държави

Пламен Константинов е роден на 14 юни 1973 г. в София. Неговите родители Георги Константинов и Ева Дойчева също са били волейболни национали. Брат му Юлиян Константинов е далеч от спорта, той е оперен певец.

Стартира кариерата си през 1985 г. в „Левски“, после у нас играе в „Славия“. От 1995-а е на гурбет, като е обличал екипите на 20 клуба в 8 държави. Шампион е на България, Гърция и Франция, стана трети с националния отбор на световното през 2006 г. в Япония. Треньор на тима ни е от пролетта на миналата година. Участвал на 2 олимпиади, 3 световни и 6 европейски първенства.

ЗА НЕГО

Успя да направи от отбора колектив

„Като състезател бе много добър, сега има и възможности да стане добър треньор. Внедрява новости в работата си и дали са били правилни се вижда от резултатите. Опитва се да бъде самостоятелен и да не се влияе от безплатни съветници, които са много на брой у нас. Успя да направи колектив и с избора си на състав и постигна резултати.“

Иван Сеферинов, шеф на волейболния „Славия“

Вкара своя дух на боец и в отбора

„Само хубави неща мога да кажа за него. Очарован съм. Миналата година нямаше време да работи преди световното, сега нещата са различни. Промени мисленето - и неговото, и на отбора. Като играч бе голям боец, сега вкарва същия дух и като треньор. Има климат в отбора и успя да създаде това, което може би ни липсваше - характер и отборен дух.

Стоян Гунчев, треньор по волейбол

Стегна отбора въпреки контузиите

„Като състезател беше може би най-добрият посрещач у нас, че и в чуждите държави, където играеше. Като треньор също се доказва, направи добра подготовка и се вижда, че отборът играе много добре. Въпреки контузиите стегна тима и докара Владимир Николов до такава форма, а това говори за работата му като треньор. Дано успее още повече на това европейско.

Стоян Костов, шеф на „Монтана“ и бивш елитен съдия

Умее да прощава и да комуникира с хората

„Пламен има нужната сплав от опита на състезател и интелекта на индивид. Федерацията взе едно от най-правилните си решения да го остави на поста след световното. Той умее да комуникира с хората и да прощава, което някои хора не ценят, а е много важно. Като треньор израсна много и освен емоциите вече прилага и прагматизъм.“

Александър Попов, мениджър и треньор на ЦСКА

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт