Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Руският посланик в Берлин: Дипломатите ни, прогонени заради скандала със Скрипал, може да се върнат само след извинение от страна на Лондон

Риана, Васил Найденов и Джон Ленън на една сцена Грандиозен финал на „Като две капки вода” в понеделник

Тиквичките в настъпление

Общински фирми ще решат проблемите на Варна с трафика, сметта и кръпките

Крайно време е да спрем да ремонтираме старите, а да градим нови пътища, смята кандидатът за кмет Чавдар Трифонов

Създаването на общински предприятия, които да се грижат за базовите услуги, които общината е длъжна да предоставя на своите граждани срещу техните данъци, е решението на редица проблеми, свързани с транспорта, ремонта на инфраструктурата и сметосъбирането и сметоизвозването, смята кандидатът за кмет на Варна, издигнат от МК “Реформатори и патриоти – Решението за Варна” Чавдар Трифонов.

Програмата на Трифонов предвижда три такива дружества. Първото от тях е център за градска мобилност, което да обедини контрола върху трафика, сините зони и обществените паркинги. Само така може да се осъществи реален контрол върху паркирането и движението в града. Общината трябва да е безкомпромисна срещу нерегламентираното паркиране върху тротоари и зелени площи, обясни идеята си Трифонов.

Налагането само на санкционен режим при условие че не си създал условия на хората да спазват закона обаче би бил грешен подход, смята кандидатът на реформаторите и патриотите. Според него спешно трябва да бъдат изградени паркинги. Това може да стартира още през следващата година, тъй като има готови ПУП-ове за 12 терена, предназначени за паркиране на автомобили, категоричен е Трифонов.

Според кандидата подземни паркинги могат да се изградят дори в Морската градина под съществуващите неподдържани частни терени. Те могат да бъдат прехвърлени на общината, смята Трифонов. Под тях той предвижда многоетажни паркинги, а над тях – затревяване, залесяване и зацветяване.

Освен общинското предприятие за градска мобилност Трифонов предлага общината да поеме и малките ремонти на инфраструктурата в кварталите и малките улички. За да не се минава през обществени поръчки и да се реагира бързо на сигналите на гражданите, такова звено би създало нужната оперативност, категоричен е кандидатът за кмет на Варна. На фона на няколко напълно асфалтирани булеварда, кварталните улици във Варна са в окаяно състояние от години, заяви Трифонов.

Кандидатът на реформаторите и патриотите е категоричен, че общинска фирма трябва да поеме и сметосъбирането, и сметоизвозването във Варна. Нека тя се състезава наравно с останалите на обществените поръчки, но едно общинско дружество би било гарант за по-ниски цени на услугата. Общинското дружество може да бъде полезно и за събирането на сметта в местностите край Варна. В момента живеещите там плащат размер на такса смет, равен на най-скъпите варненски квартали, а в същото време имат контейнери само на 1-2 места, и то на главни улици, припомня Трифонов. Той ще настоява за ревизия на всички договори, сключени от общинската администрация, в това число и тези за сметосъбирането. Ако санкциите за общината при прекратяване са големи, ще се опитаме поне да подобрим условията по тях.

Чавдар Трифонов подкрепи гражданите за референдум за Морската градина

“Първата ми работа като вляза в общината е да внеса в Общинския съвет на Варна подписката на гражданите с искането за референдум за Морската градина.” Това заяви кандидатът за кмет на “Реформатори и Патриоти – Решението за Варна” Чавдар Трифонов в отговор на въпрос на граждани. Трифонов е единственият кандидат-кмет, който до момента категорично е подкрепил гражданската инициатива: “Дори подписите да не са необходимите 30 000, а 15 000 – това са огромна част от моите съграждани”, обоснова изказването си кандидат-кметът. Подписката, внесена преди две години в общината, продължава да бъде в съдебна фаза, като се оспорва достоверността на част от парафите. По закон, ако бъдат събрани половината от необходимите подписи, решението дали да се произведе референдум трябва да се гласува от общинския съвет.

Въпросите, поставени за референдума, са два: “Да достига ли паркът “Морска градина” до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?” и “Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова – за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?”.

Показателен за важността на проблема е фактът, че Варна присъства на картата на екологичните конфликти на света с два проблема – застрояването на Морската градина и замърсяването на морето с отпадни води. В същото време последният кмет, управлявал града, Иван Портних, отказа да подкрепи в началото на годината искането на граждански организации референдумът да се проведе заедно с местните избори тази есен.

Освен предвидената сравнително тромава процедура в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, по-прекият начин за гражданско участие е дигитализацията на общината – чрез провеждане на допитвания и приемане на предложения от варненци по електронен път. В т.нар. “умни” градове по света това е факт, заяви Чавдар Трифонов. Той засегна и проблема, че Варна е единственият голям град у нас, в който все още няма общински омбудсман, който да посредничи при разрешаването на спорове между гражданите и властта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.