Афганистански мигрант е застрелян при опита си да влезе в България

Афганистански мигрант е бил прострелян в инцидент на югоизточната граница на България с Турция късно в четвъртък и е починал на път за болницата, съобщиха от министерството на вътрешните работи на България, цитирани от AFP и Фокус.

„Голяма група от нелегални имигранти се опитала да влезе в България от Турция. Един човек е получил огнестрелна рана и е починал на път за болницата“, заяви говорителят на министерството на вътрешните работи. „Починалият мигрант е от Афганистан“, добави тя.

Инцидентът е станал в близост до югоизточния български град Средец.

Група от 48 нелегални имигранти от Афганистан, която е била въоръжена и агресивна, отказала да се подчини на заповед от страна на българските гранични служители да спре и да се върне.

Мъжът е бил ранен или от рикошет при предупредителни изстрели във въздуха или е бил застрелян директно, разказва AFP. От министерството не са потвърдили нито една от версиите.

Това е първият сериозен инцидент с мигранти в България, която досега беше избягвана от мигрантите, които се отправят към Западна Европа.

Това накара премиера Бойко Борисов да напусне срещата на върха на ЕС в Брюксел по кризата с мигрантите и лети обратно вкъщи късно в четвъртък.

Вторият ден на срещата на върха на лидерите на страните-членки на ЕС в Брюксел е отменен, заяви по-късно пресслужбата на Европейския съвет, цитирана от ТАСС и Фокус.

„Вторият ден на срещата на върха на ЕС в петък, 16 октомври, се отменя“, гласи съобщението.

Овладяването на бежанската криза бе първа точка от дневния ред на срещата на лидерите на Европейския съюз, която Бойко Борисов спешно напусна снощи след новината за прострелян мигрант на българската граница.

Срещата на върха на ЕС прие план за действие с Турция за борба с кризата с миграцията. Това заяви президентът на Европейския съвет Доналд Туск, след първия ден от срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, предаде ТАСС.

„Искам да изразя оптимизъм, тъй като ние взехме важни решения относно защитата на външните граници на ЕС. Одобрихме съвместен план за действие с Турция“, каза той.

Срещата на върха увеличи пълномощията на Европейската агенция Frontex да връща мигранти в родината им.

„Ние решихме да засилим мандата на агенция Frontex. През следващите месеци тя ще се развие в по-функционална структура. Нашата цел е да дадем на Frontex правомощия да връщат нелегални имигранти“, добави Туск.

Страните от ЕС обмислят предоставянето на финансова помощ за Турция в размер на 3 милиарда евро заради кризата в областта на миграцията, пише руският вестник РБК, позовавайки се на изявление на германския канцлер Ангела Меркел.

Финансовата помощ може да се предостави на Турция, за да могат властите да удържат мигрантите на своята територия и да предотвратят притока на бежанци в Европа.

В същото време Меркел заяви, че лидерите на ЕС са се споразумяли да засилят процеса на присъединяване на Турция към Европейския съюз.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят