Премиерът Бойко Борисов: Имаме интерес от увеличаване на китайските инвестиции в България

Развитието на търговските и икономическите връзки между България и Китай беше сред акцентите в разговора на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на външните работи на Китайската народна република Ван И. Премиерът прие днес в Министерския съвет г-н Ван И, който е на посещение в София по покана на българския си колега.

Двамата се обединиха около желанието за по-нататъшно укрепване на всестранното приятелско партньорство и сътрудничество межди двете страни.

Министър-председателят Борисов изтъкна интереса на България от увеличаване на китайските инвестиции у нас, разширяването на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулирането на туристическия обмен. Потенциал за реализиране на инвестиции беше отбелязан в редица сфери, сред които китайският външен министър открои строителството. Като други възможности за задълбочаване на сътрудничеството бяха посочени селското стопанство, транспорта, културата, науката и технологиите. На срещата беше обсъдено и развитието на транспортните коридори по Новия път на коприната в рамките на инициативата „Един пояс, един път”.

От името на китайския премиер Ли Къцян министър Ван и отправи покана към министър-председателя да посети с българска делегация Китай.

От своя страна премиерът Борисов също изрази желание за среща с китайския си колега, на която да се обсъдят конкретни проекти за практическо сътрудничество. Българският министър-председател добави още, че ще се радваме страната ни да бъде домакин на следваща среща на правителствените ръководители на Китай и страните от ЦИЕ (16+1). Според премиера Борисов тази инициатива за сътрудничество е важна платформа за разширяване на двустранните връзки с Китай във всички области и ефективно допълнение към отношенията ЕС-Китай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини