Нови 99 заразени с коронавирус на поставения под карантина в Япония круизен кораб

Полицията удари автоморга в Перник, пълна с крадени части

Прокуратурата обжалва „паричната гаранция“ на шефа на депото за отпадъци край Дупница

Фонд „Земеделие“ преведе 4,5 млн. лв. по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Иван Гешев изслушва кметове за „замразени“ сигнали за корупция

Рийз Уидърспуун и дъщеря й са като близначки

203 ученици се включиха в Националния конкурс „Любовта в нас“ Десетокласничка грабна специалната награда на кмета на Варна

“Сън“ : Търсите почивка на най-добра цена? България е най-евтината

Президентът Радев: Ако някой трябва да се страхува от оставането на власт, това е самият Борисов

Вицепремиерът Николова инспектира изграждането на българския павилион на ЕКСПО ДУБАЙ 2020

Българин на финал в Шотландия

Тръмп се пусна с президентската лимузина по писта на НАСКАР (ВИДЕО)

„Избери, за да помогнеш” събра близо 260 хил. лв. в подкрепа на 23 значими каузи

НОИ е издал повече от половин милион ПИК за три години

Елтън Джон изгуби глас, избухна в сълзи и прекрати концерта си (ВИДЕО)

Лукарски: България е с най-стария автомобилен парк в Европа

България е с най-стария автомобилен парк в Европа – 39% са коли над 20 години. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски, след като откри тазгодишното издание на „Автомобилен салон София“, предаде „Фокус“.

„За нас инвеститорите в областта на автомобилната индустрия са изключително важни. Това е един лакмус за това как се развива икономиката. Присъствието на инвеститори от автомобилния бизнес е един качествен белег за това докъде сме стигнали и оценка за работата ни“, заяви Лукарски. Той уточни, че в много страни това е ограничено законодателно, но той лично не смята, че това би имало добър социален ефект за българите. България предлага благоприятна среда за привличането на инвестиции в автомобилната индустрия.

„В крайна сметка моята цел е покупателната способност на българите да се повишава. Опитваме се да привлечем производители. Привлекли сме доста. Тази година открихме няколко инвестиции, свързани с автомобилната индустрия. Не става дума за производство на готови автомобили от колелото до каросерията – това, в което сме специалисти, е свързано с производството на електронни, механични и други компоненти за автомобилната индустрия“, обясни още Божидар Лукарски.

„Чест е за мен да прережа лентата на тазгодишното издание на „Автомобилен салон София“. Само месец след изложението във Франкфурт българската публика ще има възможността да се запознае с най-новите тенденции и технологии в бранша. В рамките на седмица ще видим как и интелигентността и фантазията са превърнати в качество и комфорт“, заяви Лукрарски.

По думите му, автомобилното производство е приоритетен сектор за осъществяване на чуждестранни инвестиции в страната и един от секторите с най-голям потенциал за развитие. „В него работят повече от 100 международни и местни компании и производители на части. Инвеститорите оценяват високо макроикономическата и финансовата стабилност. Страната ни се разглежда както конкурентна инвестиционна дестинация на производителите на автомобили. Надявам се, че интересът на инвеститорите и купувачите ще бъде максимално задоволен на това изложение“, допълни Лукарски.

Той заяви, че успехът на събитието до известна степен ще бъде индикатор за развитието на икономиката и повишаването на покупателната способност, а това е основната му задача като министър на икономиката.

Изпълнителни директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов прочете поздравителен адрес от името на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. В него се посочва, че инициативата дава възможност на любителите на автомобили да разгледат новите модели да се запознаят с новостите в сектора.

„Въпреки въвеждането на все по-съвременни системи за сигурност в автомобилите и предприетите от държавата мерки за подобряване на пътната безопасност, всеки ден по българските пътища ставаме свидетели на тежки катастрофи с жертви и пострадали. Причините са много – неправилно изпреварване, висока скорост, отнемане на предимство и неспазване на правилата за движение. Цялото общество трябва да разбере необходимостта всички заедно да работят за справянето с този проблем. Призоваваме водачите да бъдат разумни и отговорни на пътя, защото по-голяма ценност от живота и здравето няма“, се казва още в поздравителния адрес на Ивайло Московски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.