Две села са в плен на гладни мечки

Цяла нощ веселба с мощни ритми от две национални радиа, пукот от пиратки и лампи в почти всеки двор. Така сватбарски в девинското село Брезе се опитват да се опазят от мечки, които вече редовно ги нападат. Брезенчани твърдят един през друг, че през час всеки, който има животни, става да ги наглежда и не спят от седмици.

В съседното село Беден също пропищяха от мечки. Според местните мечките са изяли дотук 22 животни в двете села, като в Брезе са 18. Събраните в магазина хора са категорични, че едната мечка, която напада, живее до единия край на селото, а другата - до другия. "Като в менгеме сме. Дори за изборите забравихме, само стръвниците са ни в главите", подмятат местните и добавят, че ако някой кандидат ги отърве от зверовете, би получил всички гласове в Брезе.

Най-опасен бил пряк горски път от 3-4 км между двете села, където нямало начин човек да не срещне някоя от опасните им съседки.

Паниката е пълна в двете села, след като преди по малко от месец мечка нападна и човек. Зловещата среща станала около полунощ. Румен Буков от Беден чул кучето му да лае ожесточено и излязъл да види какво става. Тръгнал към обора си, където отглежда 7 кози, когато до вратата срещу него изхвърчала отвътре мечка. Звярът го ударил с лапа през лицето и му разкъсал устните и счупил зъбна протеза.

От падането на земята Буков имал охлузвания и ожулвания по дясното бедро, но няма сериозни рани и опасност за живота. След като го бутнала, мечката избягала.

По-късно в обора той открил едната от козите си изтърбушена. После издирваше още две избягали кози, разказа досегашният кмет на селото Румен Каров. 69-годишният Буков съобщил веднага на Каров, който сигнализирал за нападението в екоинспекцията в Смолян, откъдето пратили групата за бързо реагиране. От огледа на експерти на РИОСВ-Смолян и служители на ТП ДЛС "Извора" изводът е категоричен, че става въпрос за нападение на мечка в обора.

След зловещата среща от земеделското министерство беше издадено разрешително за отстрел. Мечите нападения след това продължиха за ужас на местните. Преди броени дни мечка разби обор и изяде шиле, без да се страхува от силна музика и осветление, оплака се Румен Узунов от Брезе. 58-годишният мъж, който кара училищния автобус, отишъл сутринта в четвъртък до обора до къщата си в края на селото и видял вратата му разбита.

Вътре гледал две големи шилета, но едното го нямало, намерил го оглозгано на 100 метра до механичния цех. Узунов гледа животни от 20 години, но казва, че за първи път го напада мечка, и то в селото. "Имам двайсетина овце, които са ми на паша и накрая на месеца ще ги свалям в обора. Но тази мечка, която нападна при мен, страх няма и ще нападне пак. Просто да я махат оттук веднага", казва Узунов.

Той е монтирал две мощни тонколони над двете врати на обора си още през лятото. "Звучим по цяла нощ като на сватба, пускам радиото на максималната сила на звука и осветление навсякъде, но тя въпреки това напада без страх", диви се родопчанинът.

Той е дългогодишен ловец. Твърди, че по цяла нощ обикаля с пушката, за да се пази, но въпреки това пак го е страх.

"Нощем е тъмно, в очите да ти бръкнат, няма да разбереш откъде идва. Страх ни е, отвсякъде около обора нареждаме вечер дъски с наковани пирони и натрошени стъкла, защото една съседка така си отърва животните. Жената дори кова дъските с пироните. Мечката ни изяде 70 кг шиле, жена ми се разсипа цяло лято да му дроби картофи и ябълки да го храни. Какво като ни дадат обезщетение, животното го няма и живеем в такъв страх. Щурава работа, всяка вечер да не можеш да спиш и като завали, тогава напада. Два месеца напада в селото, от 14 август насам. Писали сме жалби до полицията, до горското, но мечките си правят каквото си искат", гневи се Узунов.

Искат да стимулират животновъдството, а ще ни принудят да се откажем, то не се издържа, реди и жена му. В последните дни селото събира подписка с настояване да се вземат светкавични мерки срещу мечките. Досега от около 300 жители са събрани 190 подписа, а подписката продължава.

"Големи поразии правят тези мечки. Раздали са пиратки, но това е много хитро животно, първо разузнава и после напада. Не е една мечка, една с малко има и още една голяма. На един човек 5 овце изяде. Хване ли навик - край", казва Костадин Георгиев.

“Бързам по светло да се прибера, че живея на края на селото, а мечката нападна на 20 метра от къщата ми”, добавя и Юри Николов. "Четири дъски с пирони сме наковали и по цяла нощ през час ставаме да наблюдаваме", твърди и Венцислава Билянова. А жените, събрани в магазина, й пригласят, че не смеят и за дренки и шипки дори да отидат вече край селото.

"Изяде ми 150 кг прасе в центъра на селото. Беше вдигнала вратата и я метнала настрани", казва магазинерът Митко Чавдаров. "Четири мечки живеят от всички краища на селото. Проблемът е, че всичките явно са се научили да ядат месо. Навсякъде сме заобиколени със зверове и сме в капан", казва и досегашният кмет на Брезе Румен Чавдаров.

Според инж. Стоян Сарийски от държавното ловно стопанство "Извора" - Девин, на което е издадено разрешението за отстрел на мечка край двете села, нападенията в Брезе са от женска с малко мече, а нямат право да стрелят по женска мечка с малки. Те раздали пиратки на хората да я гонят и няколко нощи я прогонват, стреляйки с халосни патрони, но тя се връщала.

В района действително има повече от една мечка, което е установено по следите. Има и женска мечка с голямо мече, което е на поне две-три години, казаха и от екоинспекцията. Техен екип е поставил фотокапани около стари щети, за да засече колко и какви мечки нападат. Засега не е заснета мечка.

На последното нападение обаче са установили, че следите са от една мечка. Законът не позволява да се стреля или залага капан по животно в размножителен период или с малко, още повече че това било и опасно, тъй като ако се залови малкото, не се знае как ще реагира майката.

Затова най-добрият вариант за решение на проблема според експертите е наблюдение на място, където е имало щета, защото мечките се връщат, и според обективната ситуация - дали е една мечка или мечка с малко, да се реагира или с отстрел, или с прогонване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл