Мариана Кукушева, шеф на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Хлябът не е вреден, искаме оставката на министър Москов

- Г-жо Кукушева, вярно ли хлябът е сред “вредните” храни, които ще се облагат с готвения данък за “вредни храни” от Министерство на здравеопазването? От Вашата браншова организация министрество на здравеопазването искало ли е позиция?

- До момента работна група за този данък, в която да е поканен и бизнеса,  просто няма. В деловодната система на министерство на здравеопазването няма заповед на министъра или на зам.-министъра за формиране на такава работна група. Обикновено по европейски регламент за работа с браншови организации се изисква вписването на експерти, които представляват браншови асоциации. Но от изтеклите информации в медиите, които са от името на министър Москов, ние разбрахме, че хлябът е сред стоките, които ще се облагат с акциз.

- Изискахте ли някакви мотиви?

- Няма мотив, има определяне на категории храни, които ще се облагат с данък вредни храни и хлябът е вече сред тях. Никой никъде не говори за мотиви. Затова ние питаме, защо с акциз “вредни храни” няма да се облага палмовото масло. Това си е чиста нерегламентирана държавна помощ за въпросния продукт, който дори не се произвежда у нас.

- Какви мерки ще предприема вашата браншова организация, за да защити производството си?

- Ще предприемем всякакви мерки. Направихме справка с Министерство на земеделието и храните, като ресорно министерство, обсъждан ли е законопроектът с тях и как са допуснали това. Оттам отговориха, че нямат и следа от запитване за искано становище по проекта. Никой не е искал становище или изследвания за това как консумацията на хляб влияе върху човешкото здраве и от Българската агенция за безопасност на храните. Затова, искаме оставката на здравния министър Петър Москов. Да не говорим, че хлябът в България е основна храна за 95% от българското население и когато два месеца подред българските хлебопроизводители плащат по-висока цена за ел. енергията с 20% и поемат това увеличение за своя сметка, да коментираш, че хлябът е вредна храна е недопустимо.

- Какви други мерки предприехте?

Днес в Международния ден на хляба и прехраната потърсихме становище от Главна дирекция “Земеделие” на ЕК дали в друга европейска държава има практика хлябът да се третира като вредна храна и да се облага с акцизен данък. Ние знаем, няма такава страна. И накрая сигурни сме, че този данък няма да носи приходи в бюджета, а дори ще се отрази “на минус”, защото цените ще поскъпнат и потреблението на българина ще намалее, ще се увеличи сивия сектор, ще намалее броя на заетите работни места и в този случай сумарно събираемостта на бюджета ще е по-малка. Като хлебари, вярваме, че има възможност да е станала стилистична или техническа грешка в изказа на здравния министър.

За целта очакваме публично негово извинение, в което да съобщи, че българският хляб е най-балансираната храна за човешкия организъм и в него няма нищо вредно. България е ресурсна държава по отношение за отглеждане на земеделски суровини, акцент в развитието на икономиката на държавата е добавяне на стойност към земеделските суровини, т.е. тяхното преработване до степен храна. Определянето на произведената храна в България като вредна може да се счита за опит за унищожаване на цялата преработвателна хранително-вкусова промишленост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес