Фандъкова: Съвместно с БАН ще следим постоянно качеството на въздуха на София

Съвместно с института по електроника към БАН разработваме проект за постоянен мониторинг на качеството на въздуха на цялата територия на София. Новият метод позволява да се установяват конкретните източници на замърсяване над определени територии и промишлени зони. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, по време на откриването на Нанотехнологичен център с лаборатории към Института по физика на твърдото тяло, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Въведох принципа при повечето проекти на Столична община да се канят за участие и учените. Така успяхме да изградим ефективни партньорства, в полза на града, с повечето университети и институти към БАН", посочи Фандъкова. „Когато разговарям с потенциални инвеститорите, те винаги посочват подготвените и висококвалифицирани кадри и възможностите за връзка с науката в София. Затова си поставихме за цел да подпомагаме партньорствата между бизнеса и научните институти“, каза още тя.

След откриването на нанотехнологичния център Йорданка Фандъкова се срещна и с членовете на експертния съвет по наука, технологии и иновации към Столична община, в който влизат представители на институтите на БАН, университетите и учени. На срещата присъстваха и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ Николай Стойнев, Димитър Папукчиев и Емануела Стоманякова. Фандъкова подчерта, че София е първата община, която и подписала рамков договор с БАН и е разработила първата в страната общинска стратегия за иновации, която предстои да бъде внесена в новия общински съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини