Атанас Чобанов: Псевдородолюбецът предател

През последната година едно голо теме често се мярка в медийното пространство. Не, не познахте, това не е Слави Трифонов. Името на това теме е Атанас Чобанов. Първоначално той ни се представи като разследващ журналист на добра воля в сайта Биволъ.

Казваме на добра воля, защото според самия сайт той се издържа само от дарения на своите читатели. Личностно г-н Чобанов се представя като борец за свободното слово и уж не понася олигархията, ДС и корупцията. С тази си позиция обаче се опитва да прикрие, че през целия си живот не се бори срещу системата, управлявана от задкулисието, а иска да бъде част от нея.

В младежките си години е комсомолски секретар, а през 1989 г. кандидатства за членство в Българската комунистическа партия. Когато се „обръща палачинката”, възгледите на Чобанов също се променят на 180 градуса. Първоначално Чобанов емигрира във Франция, там някак си от мияч на прозорци успява да се добере до университет, чиито такси не са по джоба на всеки.

След няколко години Атанас Чобанов се връща в България, воден от болната амбиция да се включи в българския политически живот. За целта се умилква около СДС, после около НДСВ, а за известен период преминава и като активист на ДСБ. Има данни, че преди години се е ангажирал и с партиите на Жорж Ганчев, а след това с Евролевицата на Александър Томов-Лупи. Според негови познати - отритнат е отвсякъде поради психическа неуравновесеност, нарцисизъм и агресивност.

Отличава се с безпринципност и готовност да направи всичко за пари. Характеризира се с пълна безидейност и склонност да паразитира върху чужди идеи, които присвоява и представя за свои. Прави няколко опита да създаде своя партия, но не успява да привлече симпатизанти - сред тези опити са „Е-партия” и Съюз на българите по света „Бъдеще”. Всичко написано тук е информация, публикувана в интернет, която всеки може да провери.

През 2014 г. Атанас Чобанов успява да пробие на политическата сцена, но не със своите виждания, а със сайта Биволъ. Явно успява да сключи бартерна сделка между „Зелените”, които мълвата свързва с финансовото рамо на Иво Прокопиев, и оглавява листата им за Европейските избори. Договорката е очевадна. Те го лансират за водач на листата им, а той осигурява на партията разпространение на пропагандата й през сайта Биволъ.

Тази политико-медийна симбиоза не е нещо ново в българския ни политически живот. Този ход обаче не се оказва печеливш и „Зелените” катастрофират на изборите с един от най-ниските резултати, които т.нар. партия е успявала да постигне. В същото време заливането на сайта Биволъ само с теми, които вълнуват симпатизантите на партията и политизирането му пък довежда до масов отлив на читатели.

Чобанов е забелязан също така и в компанията на издателя на в. „Капитал” и сайта Дневник – Иво Прокопиев. Топлите отношения между Чобанов и Прокопиев си личат и в поведението на двете медии. “Капитал” и Дневник активно цитират „разследвания” (ако могат така да се нарекат) на Биволъ, без дори да търсят компетентно мнение на експерти (нещо, с което изданията се наложиха в бизнес средите преди доста години). От своя страна Биволъ връщат жеста като удобно доразвиват някои теми на “Капитал” с компромати без потвърдена автентичност и произход.

Тук има и пряка връзка между Чобанов и съпругата на Иво Прокопиев и главен редактор на в. „Капитал” – Галя Прокопиева, която също получава своето образование във френски университет.

Към момента Атанас Чобанов гравитира между Франция и България, но официално живее във Франция. Какво излиза накрая от цялата тази хиперактивност на Чобанов обаче? Уж се бори за свобода и независимост в България, а удобно стои и води разточителен начин на живот във Франция.

Подклажда конфликти и гледа отстрани. След като е такъв родолюбец, защо не дойде, за да сподели съдбата на всички българи, живеещи в България?

Аромат на специални пари

Странно е как така от обикновен мияч на прозорци Атанас Чобанов успява да си позволи университет и жилище в Париж, които не са по джоба дори на самите французи. Дали и тук не сме свидетели на старите ченгеджийски номера, прилагани този път от френското разузнаване?

Наливане на средства в образованието и издръжката на Атанас Чобанов в замяна на влияние в България, което той е обещал да осигури? Това би обяснило и фанатичното му желание да влезе в активната политика, дори с цената на това да смени 4-5 политически формации.

МНЕНИЯ

Ще си го получи по съдебен път

Не съм получавала наказателна присъда в Страсбург. Това са идиотщини, заради които ще съдя сайта „Бивол”. И не желая да влизам в подобни разпри и дебати. Просто те ще си го получат по съдебен път.

Достена Лаверн, кандидатка за ЕП от „Коалиция за България”

Обслужва политически интереси

Защо „Бивол” обслужва политическите и предизборни интереси на БСП, след като неговият създател Атанас Чобанов минава за привърженик на десницата - най-малкото при едни избори за евродепутати заемаше четвърто място в листите на „Синята коалиция“?

Бившият депутат от СДС Едвин Сугарев

Разследването ни го притесни

Канал 3 прави журналистическо разследване, свързано със сайта „Биволъ” и Атанас Чобанов. Когато е готово, ще бъде излъчено. Дотогава няма как да го разкрия. Явно вървим в правилната посока, щом предизвикахме такива притеснения у Чобанов. Неговите обвинения, че журналисти на телевизията са нахлули в парижкия му дом, не отговарят категорично на истината.

Ива Стоянова, програмен директор на Канал 3

Определи мое мнение като клевета

В електронната поща на сайта „Хроники” се получи писмо от Атанас Чобанов във връзка с излязъл коментар, в който открито показвам, че не оценявам дейността на лицето Асен Йорданов (съдружник в Bivol.bg - б.а.), като стойностна и значима за един журналист!

Същото право да не харесва има право всеки, който чете „Хроники”. Заради факта, че не харесвам Асен Йорданов и си позволявам да изкажа лично мнение, така нареченият Чобанов квалифицира личното ми мнение като недостойни клевета и обида.

Журналистката Люба Манолова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи