Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Парите от емигрантите изпревариха инвестициите

Парите, които емигрантите са изпратили на близките си в България през август, превишават преките чуждестранни инвестиции, сочат данните на БНБ. Постъпилите у нас средства от работещите в чужбина българи са били 62,1 млн. евро, срещу едва 46,9 млн. евро от инвеститори. Това не е първият прецедент на месечна база в последните години.
Картината за целия период от началото на годината до края на август е различна.

Чуждестранните вложения за осемте месеца са 944,3 млн. евро, а парите от българските емигранти са 567 млн. евро. Само че БНБ отчита средствата, преведени през банки и специализирани компании за парични преводи и не включва пренасяните в брой суми. Затова според финансови експерти постъпленията от гурбетчии вероятно са по-големи от официалните данни.

От числата на централната банка става ясно, че чуждите инвестиции у нас намаляват спрямо същия период на миналата година. В сравнение с първите осем месеца на 2014 г. спадът е със 128,1 млн. евро. Вложенията, постъпили само през август, също са по-малко в сравнение със същия месец на 2014 г. Тогава инвестициите са били в размер на 206,6 млн. евро.

Заемите от компаниите майки към български предприятия отново заемат основен дял в общия размер на чуждите инвестиции. За времето от януари до август те са 602,3 млн. евро. Приблизително такова е било нивото им и през същия период на 2014 г.
През първите осем месеца на годината покупките на дялове, акции и имоти възлизат на 234,7 млн. евро. Това е със 125,7 млн. евро по-малко спрямо същия период на миналата година. Реинвестираната печалба е в размер на 107,3 млн. евро.

ТЕНДЕНЦИИ

Холандия остава начело по вложения

643,8 млн. евро са чуждите инвестиции от Холандия за времето от януари до август и е номер едно по вложения у нас. Страната е окупирала челото от години. На второ място е Австрия. Оттам за първите осем месеца на годината са вложени 151 млн. евро. Норвегия също трайно се нарежда сред водещите инвеститори. Средствата, постъпили от скандинавската държава, са 87,8 млн. евро. В случая става въпрос главно за заеми, отпуснати на компании у нас от предприятия майки в чужбина, става ясно от данните на БНБ. Сред водещите инвеститори у нас се нарежда и Франция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.