Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Парите от емигрантите изпревариха инвестициите

Парите, които емигрантите са изпратили на близките си в България през август, превишават преките чуждестранни инвестиции, сочат данните на БНБ. Постъпилите у нас средства от работещите в чужбина българи са били 62,1 млн. евро, срещу едва 46,9 млн. евро от инвеститори. Това не е първият прецедент на месечна база в последните години.
Картината за целия период от началото на годината до края на август е различна.

Чуждестранните вложения за осемте месеца са 944,3 млн. евро, а парите от българските емигранти са 567 млн. евро. Само че БНБ отчита средствата, преведени през банки и специализирани компании за парични преводи и не включва пренасяните в брой суми. Затова според финансови експерти постъпленията от гурбетчии вероятно са по-големи от официалните данни.

От числата на централната банка става ясно, че чуждите инвестиции у нас намаляват спрямо същия период на миналата година. В сравнение с първите осем месеца на 2014 г. спадът е със 128,1 млн. евро. Вложенията, постъпили само през август, също са по-малко в сравнение със същия месец на 2014 г. Тогава инвестициите са били в размер на 206,6 млн. евро.

Заемите от компаниите майки към български предприятия отново заемат основен дял в общия размер на чуждите инвестиции. За времето от януари до август те са 602,3 млн. евро. Приблизително такова е било нивото им и през същия период на 2014 г.
През първите осем месеца на годината покупките на дялове, акции и имоти възлизат на 234,7 млн. евро. Това е със 125,7 млн. евро по-малко спрямо същия период на миналата година. Реинвестираната печалба е в размер на 107,3 млн. евро.

ТЕНДЕНЦИИ

Холандия остава начело по вложения

643,8 млн. евро са чуждите инвестиции от Холандия за времето от януари до август и е номер едно по вложения у нас. Страната е окупирала челото от години. На второ място е Австрия. Оттам за първите осем месеца на годината са вложени 151 млн. евро. Норвегия също трайно се нарежда сред водещите инвеститори. Средствата, постъпили от скандинавската държава, са 87,8 млн. евро. В случая става въпрос главно за заеми, отпуснати на компании у нас от предприятия майки в чужбина, става ясно от данните на БНБ. Сред водещите инвеститори у нас се нарежда и Франция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.