Зимата - люто начало, но с топъл февруари

Обилни валежи след вторник, които в планините преминават в сняг

Слани и мъгли между 25 и 28 октомври

Зимата ще започне люто, но краят й ще е топъл. Според очакванията декември и януари ще са по-студени, със сняг и няколко мразовити периода, но пък февруари ще е по-топъл от обичайното.

Това съобщи за „Труд“ Симеон Матев, дежурен синоптик в TV-MET. Той добави, че прогнозата е за зима като миналогодишната - т.е. по-топла от обичайното, но това не означава, че ще ходим по къси ръкави.

От днес ни очакват три типично есенни дни с много облаци, почти без дъжд и температури в нормата. Сутрин градусите най-много да стигат 8-13, а в ранния следобед ще са между 15 и 22. „В понеделник облачността ще се увеличи от северозапад и ще започне да превалява - най-напред в северозападните райони, а във вторник, сряда и четвъртък - в по-голямата част от страната. На доста места валежите ще са значителни - между 20 и 40 л/кв. м“, изброи Матев. В същото време чувствително ще застудее, затова дъждът в планините ще премине в сняг. „До края на месеца в равнините не се очаква сняг, възможно е това да се случи само в населените мeста над 1000 м надморска височина“, каза още дежурният синоптик.

След това влошаване на времето ще настъпи подобрение. В периода 24-29 октомври времето ще е по-спокойно, с повече слънчеви и топли часове през деня. Нощните стойности ще са доста ниски, дори с отрицателни стойности. Между 25 и 28 октомври има условия за слани, а сутрин около водните басейни ще падат мъгли.

Чакаме сняг в градовете след 15.XI.

Аномалии през ноември в България и на Балканите не се очакват, гласят прогнозите на повечето световни метеорологични центрове. Средните минимални температури за месеца са между 1 и 6 градуса, а средните максимални - между 11 и 16. Прогнозата е идния месец стойностите да са в този диапазон. Но валежите ще са повече. Сняг в равнините, т.е. в градовете, е вероятно да падне след 15 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето