Президентът Румен Радев пред кипърския бизнес: България е водеща във финтех индустрията в Източна Европа

Завръщане с 1000 конски сили Величественият офроудър Hummer възкръсва под марката GMC

Смъртните случаи от коронавиурса в Италия вече са 11, заразените са над 300

Изследват бебе на годинка за коронавирус в Пловдив

Депутатът от БСП Явор Божанков: Хората в Полски Тръмбеш не са доволни от водената държавна политика

Втора грипна вълна се задава у нас

Какво ще стане ако се кръстоса блондинка със заек?

На чист понеделник забраняват движение на камиони от 1,5 тона в Гърция

Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус

Жена е тежко ранена при катастрофа в София

Учениците от Свищов, завърнали се от Палермо, нямат симптоми на коронавирус

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Самолет с българи кацна на Летище София от Милано

Първи случай на коронавирус в Латинска Америка

Да поговорим сериозно за достъпността Нека видим в сравнителен план колко много път имаме да извървим като общество

1,6 млн. българи живеят в бедност

Всеки пети българин живее в бедност. Една трета от домакинствата понасят тежки материални лишения и не могат да задоволяват основни потребности. Това показва изследване на НСИ сред 7300 домакинства в страната.

Половината българи нямат възможност да заделят пари за лечение при внезапно заболяване или за неотложен ремонт, нито да си позволят почивка извън дома. Над 40% от населението ограничава отоплението на дома, защото няма пари да си плати сметките, а 35% се затрудняват да плащат навреме сметки за ток, вода, наема на жилището или заема за изплащането му.

През 2014 г. близо 1,6 млн. души са преживявали с по-малко от 323,75 лв. на месец, колкото е бил прагът на бедността у нас тогава. В сравнение с 2013 г. бедните българи са се увеличили с 50 000 души. Повишението до голяма степен се дължи на нарастването на прага на бедност, който се е вдигнал с 38 лв. спрямо 2013 г. Според методологията на НСИ сумата е 60% от средния нетен доход в България. Делът на живеещите в материални лишения е с 10 процентни пункта по-нисък, отколкото през 2013 г.

Основните рискове за попадане в групата на бедните е безработицата и ниското образование. Близо две трети от работещите, които са учили най-много до ІV клас, живеят в недоимък. Сред висшистите този дял е едва 1,5%. Бедността е най-голяма сред възрастните, които живеят сами, самотните родители и многодетните семейства.

60% от децата понасят лишения

Близо 60% от децата в България страдат от материални лишения. Половината от тях живеят в семейства, които не могат да си позволят да ги заведат на почивка за поне една седмица извън дома. Същият е броят на децата, чиито родители нямат възможност да ги запишат на плуване или на уроци по музика. За всяко второ дете покупката на екипировка за игри като колело, ролери, кънки е непостижима мечта.

Около 40% от подрастващите живеят в семейства, които не могат да им осигурят подходящо място за учене или писане на домашни. Същият е и делът на децата, чиито родители нямат пари да ги хранят поне веднъж дневно с пиле или риба, както и да купуват подходящи за възрастта им книги.

Изследването на НСИ показва още, че през 2014 г. над 31% от децата до 17 години са изложени на риск от бедност. В сравнение с предходната година делът им се увеличава с 3,3 процентни пункта. В семействата, в които майката и бащата са със средно образование, рискът децата да живеят в бедност е 4 пъти по-висок, отколкото, ако родителите са висшисти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.