Фандъкова: Разширяваме програмата за поддържане на междублокови пространства

“През следващите години преместваме фокуса на инвестициите към жилищните квартали – това означава поддържане и изграждане на зелени площи в междублоковите пространства и ремонт на улиците и тротоарите във всички райони“. Toва каза кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова при срещата с жители на ж.к.„Дружба“, които са участвали в програмата „Зелена София“ на Столична община.

Програмата беше създадена през 2011 г. по идея на Йорданка Фандъкова и осигурява материалите за възстановяване на градинки и междублокови пространства - дървета, цвета, пейки, с труда на гражданите. През изминалите четири години с инициативността на гражданите са облагородени общо 467 градинки с пейки до домовете.

„Програма „Зелена София“ има голяма популярност. Помагаме на хората с нужните материали, а те с труда си възстановяват пространството пред блока . Това лично участие кара повече хора да поддържат и пазят зеленината“, подчерта Фандъкова. Тя обясни, че една от задачите, която трябва да бъдат свършена през следващите години е да се разшири обхвата на разделно събиране. „Това ще стане и с допълнителни стимули към гражданите и фирмите да се включат. Разработваме механизъм, който да позволи спестените средства чрез разделното събиране на отпадъци да бъдат връщани обратно в районите като възстановяваме градинки, детски и спортни площадки, които избираме заедно с гражданите“, каза още Йорданка Фандъкова.

„Програма "Зелена София" има за цел да подобри състоянието на зелените площи и парковото обзавеждане и още по-важно да осигури условия и са насърчи активното гражданско включване. Чрез нея се насърчават местните инициативи, водещи до повишаване качеството на живот, социалното общуване и гражданската активност“, каза Лорита Радева, председател на комисията по „Екология“ към Столичния общински съвет и кандидат за общински съветник от ГЕРБ. В срещата участваха и кандидатът за кмет на район „Искър“ Ивайло Цеков и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ Екатерина Йорданова и Венетка Серафимова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини